Hlavní obsah

Svoboda urazil Švédy kvůli své agitaci

Novinky, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desítky význačných zahraničních osobností přišly v pátek ve Stockholmu vzdát poslední poctu zavražděné švédské ministryni Anně Lindhové. Mezi 1300 smutečních hostů z celého světa však chyběl český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Přednost dal lokální lidovecké akci, při níž sbíral podporu před stranickými volbami.

Foto: Petr Kiška

Světelná show na Duhovém plese v loňském roce

Článek

Přitom právě Svoboda označil Lindhovou po atentátu za svou přítelkyni a byl tedy na tryzně logicky očekáván. Jeho přítomnost na pohřbu před několika dny avizovali spolupracovníci premiéra Špidly. "Pan ministr má jiné pracovní povinnosti," řekl v pátek vyhýbavě mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář na otázku Práva, proč šéf české diplomacie nejel do Stockholmu. Dodal, že za Česko se tryzny zúčastnil se souhlasem vlády Svobodův náměstek Petr Kolář a ministryně školství Petra Buzková, která zároveň zastupovala ČSSD.

Přitom protokol Vladimíra Šidly, kterého zpráva o smrti Lindhové zastihla při nedávné návštěvě Egypta, tehdy oznámil, že jménem premiéra zašle soustrastný telegram k úmrtí ministryně a také položí kytici u její rakve ministr Svoboda. Švédské diplomatické zdroje k absenci ministra Svobody na tryzně navenek sice nereagovaly, postup českého ministra, který dal přednost své stranické akci, vyvolal pochopitelně roztrpčení.

:. ANKETA
Měl podle vás ministr Svoboda dát přednost smutečnímu aktu ve Švédsku před stranickými záležitostmi? Hlasujte na konci článku.

K dispozici měl vládní letadlo i auto s majákem

Vysoký švédský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě, sdělil v pátek Právu, že je nepochybně vždy věcí každé země, koho na smuteční akt vyšle. "Na druhou stranu ale obzvlášť při takové závažné události účast státních činitelů z jednotlivých států o něčem velmi zřetelně vypovídá."

Vicepremiér a ministr zahraničí Svoboda měl k dispozici vládní letadlo i auto s majákem, a mohl tedy skloubit svůj pohyb i technicky s ohledem na poslední rozloučení s Lindhovou. Spěchal ale jen na programovou konferenci v Telnici na jižní Moravě, kde se nakonec stejně jen mihl, a pak do Zlína. Svoboda sháněl podporu v nejsilnějším kraji lidovců - na jižní Moravě. Postoj tamních členů KDU-ČSL na listopadovém sjezdu bude při volbě nového předsedy nejdůležitější.

Svoboda: Byl to klasický konflikt termínů

Předseda okresní organizace lidovců na Břeclavsku Jan Koráb Právu potvrdil, že Svoboda konferenci v Telnici navštívil pouze na chvíli. "Stačil jen ocenit význam konference. Pak se omluvil, že musí pokračovat dál do Zlína na tamější okresní konferenci," řekl Právu. Svoboda se zastavil v Telnici a ve Zlíně na cestě do Třince. Zde se totiž v sobotu koná krajská konference KDU-ČSL Moravskoslezského regionu, Svoboda, který soupeří se třemi protikandidáty, tu přednese svůj předvolební projev.

Svoboda svou neúčast na pohřbu Lindhové vysvětlil Právu slovy: "Je před sjezdem a členové strany mají právo setkat se se svým předsedou a klást mu otázky. Já jsem projevil kondolenci bezprostředně po úmrtí paní ministryně. Měli jsme dobrý a hezký vztah. Pohřeb organizovala švédská sociální demokracie, a tak i z naší země jela na pohřeb reprezentativní skupina v čele s paní Buzkovou. Nechtěl bych, aby se z toho dělal problém. Je to klasický konflikt termínů."

Anketa

Měl podle vás ministr Svoboda dát přednost smutečnímu aktu ve Švédsku před stranickými záležitostmi?
ano
95,9 %
ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1127 čtenářů.

K věci . . .

Exministr zahraničí Jan Kavan řekl Právu:

Jak pohlížíte na fakt, že váš nástupce nejel do Stockholmu na pohřeb kvůli stranické akci?

Oceňuji, že Českou republiku tedy zastupoval alespoň náměstek ministra. Anna Lindhová byla totiž nejenom skvělá žena, ale také výborná politička, zanícená sociální demokratka a velká Evropanka, jež měla blízký vztah k ČR. Velmi nás podpořila v úsilí zapojit se do rodiny evropských demokratických států. Několikrát navštívila Prahu a jako jednu z prvních poté, co Švédsko převzalo předsednictví EU.

Kdybyste byl nyní ministrem, jel byste?

Nepochybně, bez váhání. Připouštím však, že nejsem politicky zcela objektivní, protože jsme s Annou měli velmi přátelský vztah a sdíleli jsme stejné sociálnědemokratické ideály.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédská ministryně Lindhová zemřela

Švédská ministryně zahraničí Anny Lindhová, kterou ve středu odpoledne v supermarketu v centru Stockholmu pobodal neznámý útočník, ve čtvrtek dopoledne...

Výběr článků

Načítám