Hlavní obsah

Svoboda odpovídá Tůmovi: Já už nevím, jak na tyhle věci reagovat

Právo, Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda nesouhlasí s kritikou prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten Svobodu obvinil ze lži a žádá veřejnou omluvu za výrok, podle nějž je překážkou koalice občanských demokratů a TOP 09 v Praze Kalouskův návrh na nové rozpočtové určení daní, který by mohl hlavní město připravit až o 14 miliard korun. To Kalousek ostře odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Svoboda na dotaz Práva reagoval: „Já jsem o panu Kalouskovi nikdy nehovořil. Já hovořím o tom, že chceme, aby v koaliční smlouvě s TOP 09 bylo to, že se nebude měnit v neprospěch Prahy rozpočtové určení daní,“ uvedl Svoboda s tím, že vůbec nechápe, proč se do toho ministr financí „míchá“. Podle Svobody jde o věc koaličního vyjednávání, která s Kalouskem nemá nic společného.

Svoboda také podle svých slov už před nedělní půlnocí odpověděl na kritický dopis lídra TOP 09 v Praze Zdeňka Tůmy. [celá zpráva]

„My jsme jasně deklarovali, že v tomto týdnu pokračujeme v jednání jenom s nimi, a že bychom chtěli u vyjednávacího stolu dosáhnout výsledku ještě v tomto týdnu, tak ať si tuto zprávu laskavě přečte, a pak ať hovoří o tom, jestli něco probíhá, nebo neprobíhá. Já už skutečně nevím, jak na tyhlety věci reagovat,“ řekl Svoboda Právu. Podle Tůmy si však ODS připravuje v metropoli půdu pro koalici se soc. dem.

Svoboda prý nerozumí podobným otevřeným dopisům. „Je to výhrůžka, nebo co to je? Netroufl bych si s koaličním budoucím partnerem takto jednat, i kdybych měl o dvacet hlasů víc,“ poznamenal lídr ODS v hlavním městě.

Vyjednavači se dál scházejí

I přes přestřelky mezi lídry se v pondělí sešli vyjednavači TOP 09 a ODS nad návrhem koaliční smlouvy. Vysvětlili si nejasnosti a na zásadní problémy prý nenarazili.

"Nemůžu mluvit za druhou stranu, ale nemyslím si, že šlo o připomínky typu 'toto ne, změňte to', ale spíše co to znamená," řekl ČTK vyjednavač za TOP 09 Tomáš Hudeček s tím, že nemá pocit, že by v programu byl problém. Otazníky podle něj byly i kolem bodů, které šlo jednoduše vysvětlit.

Souhlasí s tím i vyjednavač za ODS Rudolf Blažek.  "V tuto chvíli tam zásadnější rozpor nevidím," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám