Hlavní obsah

Světelná rarita nad Brnem: Fotograf zachytil vzácný stuhový blesk

– Brno

Brněnskému fotografovi Pavlu Gabzdylovi se pravděpodobně podařilo zachytit na snímku vzácný stuhový blesk, který má širší kanál s několika výboji. Objevil jej na záběru, který pořídil při silné červencové bouřce. Původně si myslel, že je záběr rozmazaný, odborníci ale pokládají snímek za raritu.

Foto: Gabzdyl Pavel, ČTK

Brněnskému fotografovi Pavlu Gabzdylovi se podařilo zachytit vzácný stuhový blesk, který má širší kanál s několika výboji.

Článek

O vzácném snímku informovala ve středu Hvězdárna a planetárium Brno, kde Gabzdyl pracuje v dramaturgickém oddělení.

Fotografování blesků se Gabzdyl věnuje mnoho let. Snímek, který pořídil večer 25. července, ovšem překvapil i jeho. „Zprvu jsem myslel, že špatně vidím. Pak, že jsem drcnul do foťáku nebo že nastal nějaký technický problém. Ale když jsem se podíval blíž, viděl jsem, že rozostřený je jenom blesk. A když jsem ten čtyřnásobný blesk našel i na okraji snímku z druhého fotoaparátu s trochu jiným objektivem, došlo mi, že jde o skutečný jev,” popsal Gabzdyl.

Snímek šesti úderů blesku do polského města vyvolává strach z božího hněvu

Evropa

Fotografii zkoumal s kolegy z brněnské hvězdárny a zjistil, že výboje nemají zcela totožné dráhy a zároveň se sbíhají do jednoho bodu. Poté, co snímek umístil na facebook, jej zájemci o meteorologii upozornili, že možná zachytil vzácný stuhový blesk. Gabzdyl tak snímek poslal na portál in-pocasi.cz, který potvrdil, že nejspíš jde o raritu.

Lovec bouřek vyráží a manželka si klepe na čelo. Kvůli tornádu se teď musí bránit

Podcasty a pořady

Stuhový blesk má širší kanál než typický čárový blesk, tvoří jej několik zpětných výbojů. „Jde o poměrně vzácnou událost, kterou se hlavně v dřívější době podařilo fotograficky zachytit jen velmi výjimečně. To vedlo určitou skupinu odborníků i k názoru, že ve skutečnosti jde o chybný fotografický záznam, který je způsoben pohybem fotografického přístroje,” vysvětlil na portálu in-pocasi.cz Michal Žák z Katedry meteorologie a ochrany prostředí Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Noční oblohu rozzářily desetitisíce blesků

Domácí

Při téže bouřce na nedaleké meteorologické stanici v Brně-Tuřanech naměřili náraz větru dosahující až 90 kilometrů v hodině, což je rychlost, při které už může docházet k bočnímu posunutí bleskového kanálu při jednotlivých zpětných výbojích. Na fotce s delší expozicí tak blesk působí „rozmazaně”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám