Hlavní obsah

Sup ze zlínské zoo po vypuštění v přírodě zahynul při prvním letu

Novinky, jas

Samici supa mrchožravého, která byla v červenci ze zlínské zoo poslána do bulharského pohoří Rodopy k vypuštění do volné přírody, se stal osudný již první let. Zvíře uhynulo po nárazu do drátů elektrického vedení, informovala v úterý mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.

Foto: zoo Zlín

Sup mrchožravý

Článek

Samice byla do Bulharska odeslána spolu se supem z pražské zoo. Oba ptáci byli umístěni v zasíťovaném adaptačním hnízdě pod skalním převisem.

„Díky zařízení pro krmení a napájení je ochranáři krmili, aniž by je supi zahlédli. Ptáci zdárně prospívali, proto po třech týdnech mohla být síť odstraněna. Naše samička opustila hnízdo jako první,“ doplnil hlavní zoolog Kamil Čihák.

Díky vysílačce mohli ornitologové sledovat i první let samice, která zhruba 40 minut kroužila s dalšími vypuštěnými supy nad horskými hřebeny.

BEZ KOMENTÁŘE: Zlínská a ostravská zoo zachraňují supy ve volné přírodě bulharského Balkánu. Do přírody vypouštějí kusy narozené v zajetí Video: Aleš Fuksa, Právo

„Po několika hodinách ve volné přírodě však přišel osudný okamžik. Podle získaných informací samička při letu narazila do drátů vysokého napětí. Zásahem elektřiny okamžitě zemřela,” doplnila mluvčí.

„Odhaduje se, že ve světě po zásahu elektrickým proudem ročně zahyne miliarda ptáků. V Česku je to podle studie Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) 350 000 jedinců. Naši republiku křižuje přes 70 000 km elektrického vedení, rozvodnou soustavu tvoří také 750 000 stožárů a sloupů. Od roku 2009 platí zákon, že do června 2024 musí být kvůli ptákům zabezpečené všechny sloupy vysokého napětí,” připomněl ředitel zoo Roman Horský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám