Hlavní obsah

Sundejte Klause ze zdi, zní ve školách a na úřadech

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z více než stovky obecních úřadů a škol především na východní Moravě zmizel portrét prezidenta ČR Václava Klause. Důvodem je nesouhlas starostů a pedagogů s novoročním udělením prezidentské amnestie.

Starosta Želechovic sundává portrét Klause ze zdiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Prezidentův portrét má dokreslit důstojnou atmosféru místa. Prezident má také být vzorem pro děti, které se ve školách učí základům morálky a dobrým mravům. Ovšem Václav Klaus svým rozhodnutím udělit velkorysou amnestii mezi jinými i tunelářům, korupčníkům a podvodníkům, ztratil morální právo být prezidentem slušných a poctivých lidí,“ vysvětlil starosta Vysokého Pole Josef Zicha (STAN).

Obdobně se zachovali i v Želechovicích na Zlínsku, Březnici a dalších obcích. „Jen tímto způsobem máme možnost dát prezidentovi najevo, že nám jeho svévolná akce velmi vadí. Věřím, že podobný názor má víc lidí a že nás v tom nenechají,“ poznamenal k výzvě starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík (STAN).

Oba starostové kandidovali v posledních volbách za hnutí Starostové a nezávislí, tato akce však podle nich není politicky motivovaná.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obdobně se zachoval i ředitel Základní školy v Želechovicích nad Dřevnicí Michal Cholek

„Ve školách se snažíme děti nejen vzdělávat, ale i vést k určitým morálním hodnotám a principům. A toto prezidentovo rozhodnutí je značně kontroverzní, vysvětlovat nynější prezidentskou amnestii školákům nám jde poměrně složitě,“ přiznal pro Právo ředitel Základní školy v Želechovicích nad Dřevnicí Michal Cholek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík sundává portrét prezidenta z kanceláře svého úřadu.

„Školy musí v posledních letech šetřit prostředky na vzdělávání, řeší existenční problémy. A pokud to dopadne tak, jak se předpokládá, že rozkrádání a tunelování státního majetku je u nás odpouštěno, zaplatíme to my daňoví poplatníci. A to jsou přitom peníze, které jinak mohly jít do vzdělávání,“ dodal Cholek.

Reklama

Výběr článků

Načítám