Hlavní obsah

Sucho je zpět. Před jarem trápí hlavně významné zemědělské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli letošní zimě, která v lednu a v únoru nepřinesla především do nížin příliš mnoho srážek, se do Česka vrací zemědělské sucho, tedy nedostatek vody v půdě do jednoho metru.

Foto: Intersucho.cz

Intenzita sucha v půlce února.

Článek

Problémy se začínají objevovat především v zemědělsky významných oblastech, jako je Poohří, střední Polabí a část Hornomoravského úvalu. Naopak jižní Morava je na tom letos zatím dobře díky tomu, že půdu dosytily bohaté prosincové sněhové srážky, vyplývá z dat, které zveřejnili tvůrci webu Intersucho.

Nejhorší je situace na Olomoucku a severně od ní v oblasti Uničova, Litovle a Mohelnice, kde už vědci označují současný stav dvěma nejhoršími stupni, tedy jako extrémní a výjimečné sucho. Jelikož v nížinách už dlouho žádný sníh neleží, krátí se doba, kdy by ještě byla šance, že se vodní zásoby v půdě doplní.

Česko má potíže s vodou, bude to stát miliardy

Domácí

Zemědělci by tak mohli začínat jaro ve stavu jako před dvěma lety, kdy vrcholila pětiletá epizoda extrémního sucha. Oddechnout si mohli od nedostatku vody pouze loni po deštivém létě a podzimu roku 2020 a poměrně vlhké loňské zimě.

Další oblastí silně zasaženou suchem je střední Polabí, převážně jde o území okresů Pardubice, Chrudim, Kolín, Kutná Hora, Nymburk a jihozápadní cíp Královéhradeckého kraje, tedy okolí měst Chlumec nad Cidlinou a Nový Bydžov.

V Ústeckém kraji je sucho v celém Poohří včetně oblasti soutoku s Labem. Sucho je i na Bruntálsku a Krnovsku, což je zemědělsky méně exponovaná oblast.

Teplá zima bez sněhu

Míru sucha vědci určují jako poměr aktuální zásoby vláhy v půdě a průměrného stavu v daném období mezi lety 1961 až 2010 a podle předpovědi na nejbližších deset dnů by se situace neměla nijak výrazně měnit.

Extrémní vedra ovlivňují růst stromů, potvrdil výzkum. Kmeny se smršťují

Věda a školy

Aktuálnímu stavu nedostatku vody nesvědčí ani to, že zima je teplotně nadprůměrná a únor je až extrémně nadprůměrný. Pokud by tak jaro přišlo předčasně jako v mnoha předchozích letech, vegetace by zahájila růst brzy a slabé zásoby vody po zimě by se rychle vyčerpaly. Zhruba od června pak bývají rostliny už závislé pouze na aktuálních deštích.

Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu, který monitoruje zemědělské sucho, předpovídá ho a pomáhá tak sedlákům přizpůsobit zemědělské činnosti a postupy tomu, aby se co nejlépe přizpůsobili klimatickým podmínkám daného roku.

Česká aplikace Windy.com začala předpovídat sucho pro celý svět

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám