Hlavní obsah

Studený a deštivý začátek léta zřejmě zavinil výbuch sopky na Aljašce

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže již v neděli začne astronomické léto, na teploty odpovídající tomuto ročnímu období si budeme muset ještě nějaký čas počkat. I nadále bude oblačno a občasnými srážkami a podprůměrnými teplotami. Dost možná se za nimi skrývá březnový výbuch aljašské sopky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Proměnlivost letošního červnového počasí je nebývalá. Zatímco v dlouhodobých srovnáních se červen jeví jako měsíc s relativně stabilním počasím, letos meteorologové zaznamenali již čtveřici  frontálních systémů, které přinesly výrazné ochlazení o pět až deset stupňů.

"Duben byl z hlediska počasí stálý, naproti tomu květen s červnem se svou proměnlivostí chovají aprílově," připomněla Honsová.

Za nynějšími výkyvy může podle Honsové být březnový výbuch sopky Mount Redoubt na Aljašce. Některé studie uvádějí, že po sopečných výbuších docházelo v minulosti v následném letním údobí k ochlazení. [celá zpráva]

Vliv sopečných erupcí na počasí závisí na tom, kde se sopka nachází, vysvětlila Honsová. Výbuchy vulkánů v oblasti rovníku doprovází pozitivní fáze Severoatlantické oscilace (NAO), což je stav atmosféry, kdy do Evropy snadněji pronikají frontální systémy od Atlantiku. Ty následně podle Honsové přinášejí relativně teplejší zimy.

Oproti tomu výbuchy v blízkosti pólů vedou k negativní fázi NAO, větší vliv kontinentální výše a chladnější zimu. Chladný průběh léta i zimy byl na severní polokouli pozorován například po výbuchu vulkánu Katmai na Aljašce v roce 1912.

První letní den bude mít teploty pod 20 stupňů

Počasí v Česku začne v pátek ovlivňovat studená fronta od jihozápadu, ta s sebou zejména na Moravu přinese vydatné srážky a bouřky s krupobitím. Na některých místech může spadnout až 30 milimetrů srážek. Vítr bude v nárazech zesilovat až na 90 kilometrů v hodině.

Následně začne počasí  u nás ovlivňovat chladnější proudění od severozápadu. "V sobotu bude převážně oblačno, na Moravě a Slezsku až zataženo s přeháňkami," uvedla Dagmar Honsová s tím, že denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 15 a 19 stupňů Celsia, což je zhruba pět stupňů pod dlouhodobým průměrem.

V neděli v 7:45 středoevropského letního času začíná astronomické léto. I nadále však bude oblačno s přeháňkami, přičemž teploty vystoupají pouze na "neletní" hodnoty 14 až 18 stupňů.

Ani začátek příštího týdne neslibuje zlepšení počasí. I nadále by mělo být oblačno až zataženo, přičemž v pondělí a úterý by mohly teploty vystoupat na 14 až 18 stupňů Celsia, ve středu by podle numerických modelů mohly atakovat dvacítku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám