Hlavní obsah

Studenti vyšli v Olomouci do ulic

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Několika stovek studentů a pedagogů Univerzity Palackého vyšlo v Olomouci do ulic na protestní pochod. Závěrečnou symbolickou kremací své "alma mater" vyjádřili nespokojenost s dlouhodobě neutěšenou situací našeho vysokého školství.

Foto: Stanislava Dvořáková

Četní návštěvníci slavnostního zahájení digitálního promítání využili možnosti prohlídky nově instalované techniky v promítací kabině.

Článek

Průvodu ulicemi města, který vyšel od bývalé Tereziánské zbrojnice za doprovodu smutečních pochodů, se zúčastnili převážně studenti a učitelé Filosofické fakulty olomoucké univerzity.

Nad hlavami se jim objevily transparenty například s hesly "České výjimky v EU - tvarůžky a ignorance" nebo "Konec vzdělanců v Čechách". "Dopisů jsme už poslali dost. Doufejme, že poslanci nyní nemají uši zacpané," poznamenal na zastávce na Dolním náměstí předseda akademického senátu fakulty Wilken Engelbrecht.

"Na fakultě máme nevyhovující podmínky. V učebnách někdy chybí vybavení a odpovídající není ani hygienické zázemí. Nedostatek peněz nedovoluje dostatečně zaplatit odborníky, a ti odcházejí jinam," uvedla studentka Petra Ševců, jež se na organizování protestu podílela.

Kremace školy

"Myslím, že se jednalo o největší studentskou demonstraci v Olomouci od roku 1989. Pokud nedojde ke změně přístupu k vysokým školám, chystáme další demonstrace na začátku příštího semestru. Trpělivost nám už došla," uvedl asistent filosofické fakulty Petr Bilík, který patřil k iniciátorům známé akce mladých pedagogů olomoucké univerzity Počítejte s námi.

Úterní demonstraci, která na některých místech omezila dopravu, ukončila na prostranství před pedagogickou fakultou symbolická kremace vysoké školy. Urnu s popelem ve středu autobus s olomouckými vysokoškoláky přiveze do Prahy, kde se uskuteční protest vysokoškolského odborového svazu před Sněmovnou.

Situace je dnes podle mnohých olomouckých studentů ještě horší než v roce 2001, kdy v Olomouci poprvé proběhl podobný happening. Tehdy kvůli špatné finanční situaci kat ministra školství popravil všech sedm fakult Univerzity Palackého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám