Hlavní obsah

Studenti ve Slavkově u Brna vracejí krásu cenným pokladům

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přímo v terénu, na zámku ve Slavkově u Brna, se studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně podílejí na restaurování cenných uměleckých předmětů z mobiliáře památky. Se správou tohoto historického objektu spolupracuje škola již osm let.

Mladý restaurátor prezentuje obnovený jídelní stůl na slavkovském zámku

Článek

Za tu dobu bezmála třicet žáků této školy pod dohledem zkušených odborníků vrátilo původní podobu jednadvaceti historickým předmětům. Na jaře a na podzim pracují před očima návštěvníků přímo na zámku.

Letos se do skupiny zrestaurovaného mobiliáře začlenil jídelní stůl a dvě rohové skříňky z pozůstalosti Václava Kounice (1848–1913) a jeho druhé ženy Josefíny (1881–1961).

Byla to mimořádně složitá práce. Tento nábytek je ze vzácného dřeva a je bohatě vykládaný zlaceným bronzem a želvovinou. Na vrchní lakované vrstvě mobiliáře vytvořil čas prasklinky. Bylo proto nutné tento lak jemnými rozpouštědly odstranit, doplnit do nábytku případné chybějící části, některé části podlepit, vše očistit a velmi jemně pak nanést nový lak.

Nábytek byl vyroben v devatenáctém století Boulleovou technikou, což je speciální postup pro povrchovou výzdobu, nazvaný podle svého tvůrce a ebenisty francouzského krále Ludvíka XIV. Charlese Andrého Boullea. Jídelní stůl i rohové skříňky sloužily pouze k reprezentativním účelům. Stůl je nepřehlédnutelnou ozdobou sálu nazvaného Boulle, a to podle techniky, kterou byl vyroben. Obdobně berou dech svojí propracovaností i dvě rohové skříňky.

Václav Kounic byl předposledním majitelem slavkovského zámku. Žil v něm ve čtyřpokojovém bytě a zbytek objektu pronajímal, aby se mu podařilo získat peníze na hrazení dluhů. Slavný rod Kouniců vymřel v roce 1919.

Restaurovali i keramiku

Následně jej zdědil maďarský šlechtický rod Pálffyů, jemuž byl zámek po druhé světové válce zabaven na základě Benešových dekretů.

Část mobiliáře ale zůstala v majetku druhé Kounicovy ženy Josefíny, která jej ve své pozůstalosti odkázala slavkovskému zámku. Díky tomu byl tento majetek zachován ve Slavkově.

Budoucí restaurátoři vrátili původní podobu již nejednomu předmětu z této pozůstalosti. Nejde vždy jen o dřevěný nábytek. V letech 2013 až 2014 se restauroval také soubor dvanácti kusů lidové keramiky, která se kdysi skutečně používala na zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám