Hlavní obsah

Studenti demonstrovali proti totalitě, oligarchii i Benešové

Praha
Aktualizováno

Studenti středních a vysokých škol ve čtvrtek demonstrovali na pražském Palachově náměstí za obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice. Akce, kterou nazvali #VyjdiVen, proběhla i v dalších městech včetně Brna, Ostravy či Hradce Králové.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace studentůVideo: Novinky

 
Článek

„Nechceme žít v totalitě či oligarchii, chceme žít ve svobodné a demokratické zemi, a proto jsme připraveni tuto zemi bránit a nejsme lhostejní k tomu, co se děje,” uvedli iniciátoři protestu v písemné výzvě. Zdůraznili, že nepropagují žádnou politickou stranu ani nejsou součástí žádné politické kampaně.

Demonstranti požadují odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Dále chtějí, aby vláda Andreje Babiše (ANO) požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry, protože výměnu šesti ministrů ze 14 pokládají za zásadní obměnu kabinetu.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

Podporují také senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana a žádají, aby prezident „jednal státotvorně, v zájmu své země a v zájmu občanů České republiky”. Senátoři podle nich musí nadále důrazně vystupovat na obranu demokracie.

Foto: Lucie Moučková, Novinky

Demonstrace proti Benešové a premiéru Babišovi uspořádal tři pondělky za sebou také spolek Milion chvilek pro demokracii, který svolal na příští úterý celorepublikový protest na pražské Václavské náměstí. Organizátoři studentské akce uvedli, že jejich cílem není tříštit síly, ale spíše se s touto iniciativou vzájemně doplnit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Čtvrteční demonstrace studentů vysokých a středních škol na obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice

Reklama

Výběr článků

Načítám