Hlavní obsah

Stropnický se hádal s Filipem. Je to maskot ANO, řekl komunista

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem neshodl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce takřka na ničem. Hádka mezi oběma politiky začala kvůli jejich postoji k Rusku. Na závěr Filip osočil Stropnického, že je maskotem hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Toto rýpnutí přišlo až na konci debaty, po kterou se politici vzájemně osočovali, že se nepustí ke slovu. „Já se nedivím, že vás někdy nazvou maskotem hnutí ANO,“ řekl Filip.

To Stropnického rozčililo. „Já jsem podle průzkumů jedním z pěti nejdůvěryhodnějších politiků v této zemi. Jako maskot bych toho nedocílil,“ prohlásil.

Hádka začala Stropnického slovy, že se Ruská federace snaží o destabilizaci Evropy internetovou propagandou a financováním pro ni nakloněných politických stran.

To je však podle Filipa jen strašení. „Tady opravdu není žádný důvod mít obavy z Ruska z toho našeho pohledu. Tady se straší Ruskem, ale zeptejme se, kdo znásilňuje ženy v Německu nebo ve Švédsku. To nespáchali Rusové, to spáchali migranti, kteří tam přišli,“ dodal Filip.

S jeho slovy zase naopak nesouhlasil Stropnický. „Jedna věc je nesporná. S tím nemohu souhlasit. Ruská federace utrácí neuvěřitelné částky na dezinformační kampaň ve střední Evropě. Ta kampaň docela funguje,“ řekl ministr.

„Evropa v nejistotě, nefunkční, neschopná řešit migrační problém je pro Rusko výhodná,“ dodal s tím, že jen v Česku funguje 30 propagačních ruských serverů.

Je Rusko hrozba? hádali se politici

S Filipem se následně kvůli postojům k Rusku pohádal. Filip uvedl, že by měla vzniknout dohoda mezi Ruskem, USA a Čínou, která by slíbila, že se z Evropy nestane bojiště. „To je nápad století,“ řekl ironicky Stropnický. „Jak může něco garantovat režim, kde mizí novináři?“ dodal.

Ministr by chtěl vznik společné evropské armády, která bude řešit i problémy mimo Schengenský prostor. Vzniknout by měla podle něj do konce příštího roku.

Stropnický neočekává, že by budoucí americký prezident Donald Trump skutečně chtěl ve střední Evropě vytvořit protiraketový deštník, jak jeho okolí ve volební kampani naznačovalo. „To, že se vrací k deštníku, to je normální republikánská rétorika, která Obamovi vyčítala, že to zabalil,“ uvedl.

Filip by s postavením radaru v Česku nesouhlasil. „Já doufám, že taková debata nezačne, protože tady se proti tomu obrátilo 80 procent občanů ČR,“ uvedl.

Neshoda i ohledně Turecka

Oba politici se neshodli ani v názoru na Turecko. Podle Filipa by se nemělo stát členem EU ani NATO. Stropnický se domnívá, že EU by měla být k tureckým požadavkům vstřícná, pokud chce, aby Turecko bránilo balkánskou cestu a nedovolilo volný tok uprchlíků.

Podle Stropnického by se měly rozpočty na obranu zvedat. Při postupném zvyšování třeba o deset procent by Česko mohlo být na dvou procentech HDP vydaných na obranu v roce 2025. „To, že by to mohlo mít větší dynamiku, to ano,“ řekl ministr.

„Záleží na výkonu ekonomiky. My to počítáme jen přibližným odhadem. Chceme dodržet slíbených koaličních 1,4 procenta HDP v roce 2020,“ dodal.

Filip se domnívá, že Česko by mělo na obranu razantněji přidat, pokud nás k tomu vážou smlouvy. „Jestliže jsme se zavázali, že budeme dávat dvě procenta HDP na zbrojení, tak to máme plnit,“ řekl.

Stropnický chce nyní učinit velký nábor vojáků. Tvrdí, že zájem v armádě pracovat lidé mají. „Třicet tisíc profi vojáků plus záloha pět tisíc je minimum,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám