Hlavní obsah

Stropnický by chtěl masivní cvičení NATO jako demonstraci připravenosti

Právo, Oldřich Danda

Češi jsou na přítomnost cizích vojsk citliví, tvrdí v rozhovoru pro Právo ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Rozhodně odmítá tvrzení, že je proti NATO, naopak je zastáncem větší aktivity Aliance v Evropě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Vaše slova v Reuters, že jste skeptický k tomu, že by na českém území mohly být rozmístěny jednotky NATO, vyvolala bouři. Za nešťastná je považují i vaši koaliční partneři. Co na reakci říkáte?

Koaliční partneři znají mé názory a ty se neodrazily do titulku agentury Reuters, která vynechala důležité slovo – stálé rozmístění –, a navíc tam napsala, že jde o názor České republiky. To, že to opozice použila k tomu se ukázat, je normální. Je ale škoda, že se tu na základě stylistické manipulace vytváří zdání problému.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opozice kritizuje hlavně srovnání vojsk NATO a Varšavské smlouvy, když jste říkal, že kvůli tomu je část lidí na přítomnost cizích vojsk stále citlivá.

Za tím si stojím a věřím, že část lidí je na jakoukoli přítomnost cizích vojsk citlivá. I když je to iracionální a nesrovnatelné, tak to prostě je. Budeme si říkat, že tu všichni aplaudovali radaru?

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

To také kulhá, šlo o americký radar, nikoli alianční.

Co udělá Amerika v obranném prostředí, je vnímáno jako alianční krok. USA je vůdčí síla Aliance. Pro mě radar problém neznamenal, ale viděl jsem negativní reakci. Neříkám, že byla správná, ale byla přítomná.

Mluví se v Alianci o tom, že by bylo potřeba, aby i u nás byli na čas nějací vojáci jiné země NATO?

V Polsku se o tom diskutuje. V každé zemi je to jiné, my nejsme ve frontální linii. My jsme určitě těm, co nesou bezprostřednější riziko, připraveni pomoci. Kdyby se situace vyvinula, bylo by to opravdu vážné a konflikt se rozšířil – ale nestrašme lidi –, tak nepochybuji, že bychom postupovali, aby byla obrana země zajištěna. A to všemi dostupnými prostředky, protože nejsme schopni sami se ubránit. Já jsem zastánce transatlantické vazby a přítomnosti USA v Evropě kvůli bezpečnostním zárukám. Teď jsem byl v Americe, a tak jsem o tom jednal. Proto mi přijde absurdní, že se mi podsouvá, že jsem proti NATO.

Řekl jste, že jste pro větší aktivitu NATO v Evropě. Jak si ji představujete?

Rádi bychom se účastnili cvičení nadzvukového letectva USA a Polska, které se dvakrát ročně koná v Polsku. Mluvil jsem o tom i s ministrem obrany USA, že bychom se toho účastnili a že bychom je mohli třeba hostit na letišti v Čáslavi (domovské letiště českých gripenů – pozn. red.). Mluvili jsme i o tom, že by bylo dobré, kdyby v dohledné době proběhlo masivní vojenské cvičení jako demonstrace připravenosti. Domlouval jsem se i se slovenským kolegou, že bychom u nich udělali slovensko-české cvičení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám