Hlavní obsah

Stropnický: Armáda může na ochranu hranic poslat 1500 vojáků, více jen s problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve čtvrtek projednala možné zapojení až 2600 vojáků při ochraně hranic před uprchlíky. V případě potřeby by policii na hranicích mohlo podle okolností posílit 900, 1500 nebo 2600 vojáků, řekl po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kvůli migrační vlně ve čtvrtek také vláda zvýšila rozpočet ministerstva vnitra o 140 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický na jednání vlády (archivní záběr)

Článek

Stropnický vládu informoval o možnostech armády při ostraze hranic. „Pokud by tato situace nastala a vláda rozhodla o nutnosti posílení policie při této činnosti, je armáda připravena k nasazení živé síly i technických průzkumných a pozorovacích prostředků,” uvedl. Bez zásadního dopadu na plnění běžných armádních úkolů je podle něj armáda schopna vyčlenit až 1500 vojáků.

„V případě dalších požadavků policie je armáda schopna poskytnout maximálně do 2600 vojáků, což by ovšem znamenalo výrazný dopad na plánovaný výcvik a plnění některých mezinárodních závazků,” dodal Stropnický.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Armáda počítá s tím, že by k ostraze hranic mohla využít i průzkumný a pozorovací komplet Sněžka, lehký pozorovací systém Los, vozidla Iveco s průzkumnými prostředky nebo soupravy dělostřeleckého pozorovatele a přístroje nočního vidění Klára, uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Armáda podle médií zvažuje, že na hranicích nasadí i záložáky. Podle generálního štábu ale nyní armáda členy aktivních záloh kvůli migrační vlně nesvolává.

Peníze pro vnitro

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek vládu požádal o navýšení stávajícího rozpočtu 55,1 miliard korun o dalších 140 milionů Kč. Ministři mimořádnou dotaci schválili. [celá zpráva]

„Od ministerstva vnitra jsme dostali materiál, který popisuje situaci v oblasti nelegální migrace na území České republiky. Současně došlo k uvolnění dalších finančních prostředků s tím, že ministerstvo vnitra v tuto chvíli disponuje určitými kapacitami, které dostačují aktuální situaci,“ uvedl premiér.

Není však podle něj vyloučené, že do budoucna bude potřeba kapacity rozšířit.

„Finance budou použity na posílení personální kapacity policie, ministerstva vnitra, včetně Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra, a Správy uprchlických zařízení,” sdělila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. „Jde o posílení stávajících zařízení pro zajištění cizinců,” dodala.

Policistů přibude

Podle dřívějších informací by ministerstvo mohlo přijmout až 300 nových policistů a několik desítek úředníků. Chovanec nedávno vyjednal u ministra financí Babiše navýšení rozpočtu vnitra na příští rok o zhruba tři miliardy korun. Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize, konkrétně například na rozšiřování některých uprchlických táborů, u nichž se počítá se zvýšením kapacity o zhruba 1200 míst.

Zbylá částka je určena mimo jiné na rozvoj policie a hasičů. Policie by v příštím roce měla nabrat zhruba 800 lidí, hasiči 200.

Reklama

Výběr článků

Načítám