Hlavní obsah

Strop odchodu do důchodu by měl být v 65 letech, dohodli se lidovci s ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do penze nejpozději v 65 letech, shodly se ve středu dvě vládní strany KDU-ČSL a ČSSD na zastropování odchodu do důchodu. Téma v koalici rezonuje dlouhodobě, hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem se totiž staví proti. To, kdy budou lidé odcházet do penze, budou politici řešit ve středu odpoledne na koaliční radě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pro strop odchodu do důchodu v 65 letech máme logické argumenty, věří místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Lidovci se s ČSSD dohodli na dvou parametrech. „Je těžké predikovat vývoj dopředu, ale jeden parametr je, aby to byla úroveň 65 let s tím, že každých pět let se to bude aktualizovat podle průměrné doby dožití,“ řekl před jednáním vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Druhý parametr je, aby lidé strávili v důchodu zhruba 25 procent svého života.

Soc. dem dlouhodobě prosazuje, aby se odchod do penze zastropoval na 65 letech. Hovořilo se také o věku 67 let. Proti tomu se však staví Babiš. „Pokud by to prošlo, tak to nastane v roce 2030. Za ten čas tady bude pět šest vlád. Je to návrh o ničem,“ nechal se slyšet minulý týden.

Logické argumenty, míní Jurečka

Zda lidovci a ČSSD Babiše ve středu přesvědčí, není vůbec jasné. „Jsou to logické argumenty,“ věří Jurečka.

Pokud Babiš bude trvat na svém, mohlo by příští týden na jednání kabinetu dojít k silovému hlasování a sociální demokraté s KDU-ČSL by si prosadili svou.

Růst důchodového věku se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, legislativa přitom počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Pokud se vláda dohodne na zavedení hranice důchodového věku v 65 letech, mělo by se to také týkat všech, kteří se narodili po roce 1971. Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám