Hlavní obsah

Středula: Není možné, aby mafiáni zneužívali uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích „mafiáni“ nabízejí těm, kteří utíkají z Ukrajiny, práci šest dnů v týdnu, 12 až 14 hodin denně za 120 korun na hodinu. Za to jim slibují tří- až desetileté pobytové vízum. Po jednání tripartity to v úterý řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

„Toto přece nikdo nemůže nabízet ve slušné společnosti. Není možné, aby ve stavu nouze někdo takto flagrantním způsobem zneužíval jejich si­tuaci,“ uvedl Středula. Ve věci už odboráři předali podnět ministerstvu vnitra a Národní centrále proti organizovanému zločinu a žádají, aby vláda dočasně pozastavila agenturám práce možnost zprostředkovávat zaměstnání.

Přes 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny má zájem o práci v Česku

Domácí

Středula doufá, že policii se podaří vypátrat autory inzerátů, protože věc poškozuje Českou republiku. Tripartita jednala hlavně o dopadech války na Ukrajině, zdražování energií, ale i o Národním plánu obnovy či čerpání peněz z EU.

Obava z inflační spirály

Náklady na zvládnutí uprchlické vlny se podle Středuly odhadují na 54 miliard korun. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) část peněz může Česko získat z Unie. Fiala také uvedl, že v ubytování humanitárního typu, například tělocvičnách, zůstává v Česku na 900 uprchlíků z Ukrajiny. Dorazilo jich přitom kolem 300 tisíc.

Odbory žádají pro letošek mimořádné zvýšení platů a minimální mzdy kvůli rychlému zdražování.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

O přidání chtějí s vládou začít jednat co nejdříve. Podle Fialy kabinet možná opatření ke zmírnění dopadů inflace zváží, k plošným krokům ale přistupovat nechce. „Nemůžeme si dovolit roztáčet inflační spirálu dál a dál. Jen bychom tím všem ostatním znehodnocovali jejich peníze, mzdy, úspory,“ řekl předseda vlády. Kabinet se podle něj chce soustředit na odstranění českých příčin inflace či na přípravu plánu postupu ke snížení české závislosti na energiích z Ruska.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že podstatné také je, aby v Česku zůstala nízká nezaměstnanost a lidé měli práci.

Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák ocenil práci vlády při řešení následků války na Ukrajině a pomoci uprchlíkům, stejnou intenzitu a pozornost by ale vláda by podle něho měla věnovat také ekonomice a dopadům války na ČR.

Domácnostem v režimu DPI hrozí po 14. dubnu odpojení

Ekonomika

„Rizika dalšího vývoje jsou vysoká, v některých firmách se začíná projevovat nervozita. Vláda nesmí zapomínat, že firmy ekonomiku živí a jsou základem budoucího vývoje,“ uvedl Hanák. Podle něj se průmysl potýká hlavně s drahými energiemi, nedostatkem některých surovin a s problémy s logistikou hlavně u dodávek ze zámoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám