Hlavní obsah

Středomoří přivítá turisty sluncem, do Rakouska by si měli přibalit deštník

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolenou do zahraničí by si měli Češi zabalit deštník i ochranný krém. V různých oblíbených prázdninových destinacích lze očekávat rozdílné podmínky. Zatímco například v Řecku meteorologové varují před vysokými teplotami, v Chorvatsku překvapily rekreanty kroupy. Příští týden by se ale počasí mělo uklidňovat, na své si přijdou i ti, kteří se rozhodli strávit dovolenou v Česku.

Článek

Ještě ve středu se na severu Chorvatska vyskytovaly intenzivní bouřky provázené krupobitím, teploty zde dosahovaly 24 stupňů Celsia. „Taková situace by tam měla panovat do konce týdne. Příští týden by ale mělo být příjemně po celém území, teploty by měly dosahovat 26 až 27 stupňů Celsia,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Slunná zátoka na Ibize

Podle ní se lidé, kteří zamířili na jih, mohou těšit ještě z vyšších teplot. Směrem k Dubrovníku oblačnost ubývá a na jihu by mělo být zcela jasno s 28 stupni Celsia.

Deště střídají vedra

Podobné podmínky byly zaznamenány i v Itálii. Na severu země je oblačno s dešťovými přeháňkami, vyskytují se i bouřky, fouká zde čerstvý vítr, teploty dosahují průměrně 25 stupňů Celsia. Naproti tomu na jihu, na Sicílii, Sardinii a Korsice je polojasná obloha s průměrnými teplotami 30 stupňů Celsia. V příštím týdnu by se ovšem i na severu měla oblačnost trhat a převažovat polojasno.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oblíbené destinace patří i Turecko.

Jistotu slunečného počasí v současnosti představuje Egypt, nad kterým se klene jasná obloha. Cizinci by si přesto měli dát pozor na vysoké teploty, průměrně dosahují 36 stupňů Celsia, v Káhiře ale rtuť teploměru ve stínu stoupá až k 40 stupňům.

Foto: Profimedia.cz

Když se počasí podaří, je v Chorvatsku krásně.

Před velkými vedry varují i řečtí meteorologové. Teploty zde stoupají k 37 stupňům Celsia ve stínu, což platí také pro Kypr a přilehlé ostrovy. Po deštích a bouřkách, které se na území vyskytovaly v posledních dvou týdnech by mělo být slunečné počasí, polojasná obloha.

Právě Řecko se během prázdninového období často stává místem vzniku velkých požárů, způsobených vysokými teplotami a suchem.

V Česku a okolí se oteplí až v příštím týdnu

Mnohem chladněji je nyní v Rakousku, v tomto týdnu teploty sotva překonají hranici 20 stupňů Celsia, vyskytuje se poměrně hodně srážek a fouká zde čerstvý vítr. I tady by se mělo v příštím týdnu vyjasňovat a průměrné teploty se budou pohybovat mezi 25 až 26 stupni Celsia. 

Foto: Profimedia.cz

Turisté vyhledávají také rakouské Alpy.

Na Slovensku je v těchto dnech velmi podobně jako v Česku. Teploty nejčastěji dosahují do 24 stupňů Celsia, v odpoledních hodinách je třeba počítat s dešťovými přeháňkami a ojedinělými bouřkami. V příštím týdnu by tam mělo být převážně slunečno a tropické teploty dosahující až 30 stupňů Celsia.

"Počasí by se mělo postupně uklidňovat,“ uzavírá Honsová s tím, že kdo se rozhodl strávit příští týden dovolenou v tuzemsku, vybral si pro to nejlepší čas. Příští týden by mělo panovat v ČR nejlepší počasí celého měsíce, kdy bude na celém území převažovat taktéž polojasno s tropickými teplotami.

Méně oblíbené destinace hlásí vedra

Vedle nejoblíbenějších destinací lze však doporučit strávit dovolenou také ve Španělsku nebo Portugalsku, kde obzvláště na jihu převažuje polojasno až skoro jasno. I zde však platí výstrahy meteorologů před vysokými teplotami dosahujícími až 38 stupňů Celsia. Poměrně slunné počasí na Baleárských ostrovech mohou v odpoledních hodinách narušit ojedinělé bouřky, teploty se pohybují kolem 32 stupňů. Zcela jasno je také v Tunisu (34 stupňů) a na Turecké riviéře (36 stupňů). 

Foto: Profimedia.cz

Na plážích v Německu nemusí být vždycky příjemně.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK se na letní dovolenou v roce 2008 vydalo 60 procent obyvatel ČR. Do zahraničí zamířilo 38 procent respondentů, 22 procent zvolilo rekreaci v Česku.

Nejoblíbenější destinace Čechů, kteří se loni vydali na dovolenou do zahraničí
Chorvatsko36 %
Egypt14 %
Slovensko14 %
Itálie12 %
Rakousko7 %
Řecko7 %
Zdroj: STEM/MARK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám