Hlavní obsah

Středočeským hejtmanem se stal příbramský starosta Řihák

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Středočeským hejtmanem se stal senátor a příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). Na úterním ustavujícím jednání o tom rozhodli krajští zastupitelé. ČSSD bude ve středních Čechách v příštích čtyřech letech vládnout s komunisty. Řihák v úterý potvrdil, že se funkce starosty vzdá. Senátorské křeslo si ponechá, aby ČSSD v horní komoře neoslabila svou pozici.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Středočeským hejtmanem se stal senátor a příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). Na snímku přijímá gratulaci od své matky.

Článek

Řihák po úterním jednání poděkoval dosavadní hejtmance Zuzaně Moravčíkové, která letos v čele kraje nahradila obviněného Davida Ratha. Zároveň uvedl, že chce více než dříve komunikovat s opozicí.

Podle uzavřené dohody mezi ČSSD a KSČM si tyto dvě strany rozdělily posty v radě v poměru 7:4. Řihákovým statutárním náměstkem má být jeho stranický kolega Miloš Petera, který bude mít současně na starosti dopravu.

Sociální demokracie má pak ještě dalších pět míst v radě - další čtyři náměstky hejtmana a jednoho řadového radního. Životní prostředí bude mít na starosti starosta Cerhenic Marek Semerád, který byl v minulosti kritizován za to, že za vedení zastoupení kraje v Bruselu pobíral měsíčně 90 tisíc korun a byl také považován za jednoho z blízkých spolupracovníků bývalého hejtmana Davida Ratha. Školství povede jako dosud Milan Němec, regionální rozvoj Marcel Chládek, který byl ve vedení kraje stejně jako Petera a Němec už v minulém volebním období.

Novou tváří v radě bude Zdeněk Syblík, náměstek kladenského primátora, který povede sociální oblast, a finanční odbor bude mít na starosti dosavadní vedoucí ekonomického odboru krajského úřadu Jiří Peřina, který bude řadovým radním.

KSČM původně žádala pět radních

KSČM nakonec vybojovala čtyři místa v radě, ačkoli zpočátku žádala pět míst. Získala však post náměstka hejtmana, jímž bude Pavel Jetenský, ten bude mít na starosti oblast finanční kontroly. Oblast majetku dostane na starosti Pavel Hubený, zdravotnictví předsedkyně klubu zastupitelů KSČM Jiřina Fialová a oblast kultury a péče o památky povede Zdeněk Štefek, všichni tři budou řadovými radními.

Na ODS a koalici TOP09 STAN zbyla místa v opozici. Celkové rozdělení hlasů po volbách dává uskupení ČSSD a KSČM jednoznačnou převahu v zastupitelstvu. ČSSD má 20 mandátů a KSČM 19, ODS získala 16 a TOP09/STAN 10 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám