Hlavní obsah

Středočeskou TOP 09 povede Jakob

Právo, rap

Středočeská organizace TOP 09 si v pátek večer za svého předsedu zvolila starostu Roztok a krajského zastupitele Jana Jakoba. Ten nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou, jež se z předsednického postu rozhodla odejít. Jakob získal padesát hlasů od celkového počtu 85 delegátů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jan Jakob (TOP 09)

Článek

Dalšími kandidáty na předsedu byli poslankyně Nina Nováková, starostka Unhoště Iveta Koulová a šéf kutnohorské organizace Jaroslav Suk. V prvním kole volby nebyl nikdo zvolen, do druhého kola postoupili Jakob a Nováková.

Langšádlová už vloni v listopadu oznámila, že chce z vedení středočeské organizace strany odejít. Odůvodnila to jednak dlouhou dobou, po kterou v čele organizace je, tedy téměř osm let, a také tím, že se ve straně objevily rozpory.

Nejvíce se projevily po loňských krajských volbách. Tři z pěti zvolených zastupitelů se rozhodli navzdory doporučení předsedy Miroslava Kalouska vstoupit do krajské koalice ANO, STAN a ODS, kterou vede hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jakob byl jedním z těch, kdo stáli za Kalouskovým doporučením, a odešel s volebním lídrem Petrem Tisem do opozice. Tři rebely (Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová) spolupracující s hejtmankou TOP 09 vyloučila.

Volba středočeského předsedy naznačí, zda má v regionu podporu křídlo Miroslava Kalouska, nebo lidí, kteří usilovali o více změn ve vedení strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám