Hlavní obsah

Středočeská ČSSD podepsala dohodu o spolupráci s komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci středočeské ČSSD a KSČM v pondělí podepsali dohodu o nové krajské vládě. Přestože sociální demokraté komunistům umožnili přímé zastoupení v radě kraje, o koalici podle nich nepůjde. Nestvrdili s KSČM koaliční smlouvu, ale dohodu o spolupráci zastupitelských klubů. Opoziční ODS však míní, že je to v podstatě totéž, jako kdyby koalici uzavřeli.

Foto: Jan Trojan, Právo

Vedení sociálních demokratů při zahájení letošní volební kampaně

Článek

ČSSD bude mít v nové krajské radě hejtmana, pět náměstků včetně statutárního zástupce a jednoho radního. KSČM dosadí tři řadové radní a jednoho náměstka.

Komunistům navíc připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. Sociální demokraté budou mít na starosti dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci. Z resortů tentokrát vypadla legislativa.

Sociální demokraté, kteří ve volbách zvítězili, původně s druhými komunisty a třetími občanskými demokraty vyjednávali pouze o podpoře pro svou menšinovou vládu. ODS je ale odmítla podpořit a rozhodla se zůstat v opozici. KSČM trvala na místech v radě.

ČSSD připadlo ve volbách 20 mandátů z 65. KSČM získala o jeden méně, ODS 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.

Výběr článků

Načítám