Hlavní obsah

Střední Čechy začaly platit za pacienty poplatky

Právo, ČTK, jam

Středočeši, kteří první lednový den navštívili některou z pěti krajských nemocnic, už nezaplatili zdravotnické poplatky. Ty za ně už hradí kraj. Zastupitelstvo změnu schválilo v polovině prosince. Pacienty na novinku v nemocnicích upozorňují informační tabule.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

„U nás se to dotklo odhadem několika stovek lidí, nezaznamenal jsem, že by někdo chtěl poplatek uhradit,“ řekl Právu jeden z lékařů krajské nemocnice v Kladně.

Podle informací Práva se ve všech pěti nemocnicích Středočeského kraje, v Kladně, Příbrami, Kolíně, Benešově a v Mladé Boleslavi dotkla novinka víc než tisícovky pacientů. Drtivá většina z nich za sebe nechala poplatky zaplatit kraj. Ten hradí za pacienty poplatky za ošetření, hospitalizaci i za pohotovost, v lékárnách těchto zařízení navíc lidé neplatí ani za položky na receptu. V souvislosti s úhradami poplatků navštívil ve čtvrtek odpoledne právě mladoboleslavskou nemocnici i středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Někteří lidé chtějí za péči platit sami

„Pan ředitel mě informoval, že většina lidí nechá za sebe poplatky zaplatit kraj. Vyskytly se ale i jednotlivé případy, říkal snad tři za dnešek, kdy lidé chtěli zaplatit sami. Ti ostatní, těch několik stovek lidí, si to nechali zaplatit krajem,“ popsal Rath situaci v mladoboleslavské nemocnici.

„Personál je informován, dává lidem k podpisu darovací smlouvy, čili běží to přesně tak, jak by to mělo běžet. A samozřejmě je na každém člověku, aby se rozhodl, zda za něho poplatky zaplatí kraj, anebo zda je zaplatí sám,“ dodal Rath.

Podle tiskové mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekové se bude tato novinka hodnotit až s odstupem času. „Uvidíme, minimálně měsíc a spíš i déle to ale musí běžet a pak teprve vyhodnotíme, kolik lidí si nechá poplatky hradit krajem a kolik si případně zaplatí z vlastní kapsy,“ řekla Právu Mascheková. Proti úhradám poplatků se od začátku postavila pouze ODS, které se nelíbí například to, že jsou tímto krokem zvýhodněny krajské nemocnice oproti jiným zařízením.

V souvislosti s úhradou poplatků za pacienty se hovoří i o možnosti pokut ze strany zdravotních pojišťoven. Ty mohou nemocnici v případě, že nebude soustavně poplatky vybírat, uložit sankci až 50 000 korun, a to i opakovaně. Rath sám ale už dříve prohlásil, že se pokut ze strany pojišťoven nebojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám