Hlavní obsah

Strážníci se ptají, jak mají poznat správné roušky

Pražští strážníci se od čtvrtka při kontrole zakrytí dýchacích cest zaměří primárně na to, zda má dotyčný člověk nos a ústa vůbec zakryty. Rovněž zkontrolují, zda nemá nevyhovující ochranné pomůcky, jako je šála či šátek, sdělila ve středu mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Foto: Aleš Honus , Právo

Městští strážníci mají za nouzového stavu hodně práce při kontrolách zákazu vycházení.

Článek

Důvodem je, že v terénu je problém poznat, zda pomůcka splňuje filtrační účinnost alespoň 95 procent nebo zda splňuje státní normy. Městská policie se proto obrátí na ministerstvo zdravotnictví a bude chtít vědět, jak to při běžné kontrole zjistit.

Přestrojení za metaře nepomohlo. Protestní akci v centru Prahy rozpustila policie

Krimi

Lidé musí kvůli velmi špatné epidemiologické situaci ode dneška používat mimo jiné v MHD, obchodech nebo nemocnicích místo látkových roušek či šátků respirátory FFP2, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky přes sebe.

Nové opatření podle strážníků stanovuje, že zakrytí nosu a úst musí mít filtrační účinnost alespoň 95 procent. Problém prý ale je, jak to mají strážníci při běžné kontrole zjistit a případně ověřit technické parametry. Podobné je to u zdravotnické obličejové masky, kdy je vyžadováno splnění různých technických podmínek a státní normy.

Bezdomovci si mohou dojít pro roušky zdarma

Domácí

„Strážníci se tedy zaměří především na případy, kdy bude ochrana dýchacích cest chybět zcela. V ostatních případech, kdy bude zjevná snaha dodržet nastavená opatření, budou pouze kontrolovat, zda ochrana alespoň vizuálně odpovídá předepsaným požadavkům,“ uvedla Seifertová.

respirátor FFP2, nanorouška, dvě chirurgické roušky
v nemocnicích
v obchodech
v provozovnách služeb
ve veřejné dopravě, včetně zastávek, přístřešků a čekárnách
na letišti
v zařízení sociálních služeb (kromě klientů)
v autě, pokud v něm cestují lidé z více domácností
od 1. března
kromě výše uvedeného také
ve všech vnitřních prostorách kromě bytu
(tedy i ve společných prostorech bytových domů)
na pracovišti, pokud lidé nejsou minimálně dva metry od sebe
venku, kde je zvýšená koncentrace lidí, blíže než dva metry od sebe

Reklama

Výběr článků

Načítám