Hlavní obsah

Strážníci by mohli pokutovat jízdu ve vyhrazených pruzích, podpořila návrh vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městští strážnici dostali od vlády zelenou pro to, aby mohli na místě pokutovat nepovolenou jízdu ve vyhrazených pruzích pro autobusy nebo taxi. Nyní mohou postoupit podezření z takového přestupku jen do správního řízení. Vláda tak podpořila návrh poslance a bývalého pražského radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD). Ten budou muset nyní schválit i poslanci, následně Senát a podepsat prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyhrazené jízdní pruhy v Praze. Řidiči v nich mohou jet jen v čase, který upravují dodatkové značky.

Článek

Vyhrazené pruhy se týkají především Prahy, jsou ale také například v Ostravě a v menší míře i v Brně.

„Vláda dala doporučující stanovisko novele zákona o silničním provozu, aby obecní policie mohla projednávat přestupky a případně udělit blokovou pokutu,” řekl po pátečním jednání vlády ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Vyhrazené jízdní pruhy slouží zejména pro jízdu autobusů, vozidel policie, záchranářů, hasičů a dalších složek záchranného systému, případně také taxislužby. Jsou v místech, kde častěji vznikají kolony, a na dodatkových značkách jsou u nich uvedené časy, ve kterých nesmí v pruhu jezdit nikdo jiný. Většinou jde o časy ranní a odpolední špičky.

Podle Dolínka ale právě tyto časy řidiči nerespektují. V Praze podle dat Technické správy komunikací nemá ve vyhrazených pruzích co dělat sedm z deseti automobilů, které v nich jedou. Přestupky řeší ze zákona zejména státní policie, která může řidiče zastavovat a pokutovat.

Mohou tam dát kameru

Vládní legislativci podotkli, že rozšíření pravomoci strážníků také fakticky umožní dohlížet na užívání vyhrazených jízdních pruhů kamerovým systémem. Záznamy bude podle nich možné využít k postihu provozovatele vozidla, pokud se nepodaří zjistit pachatele přestupku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám