Hlavní obsah

Strach opět zvítězil? Vedení Prahy podezřelé z falšování

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní v sestavě s Piráty, Prahou sobě a koalicí TOP 09 a STAN čelí vážnému podezření z falšování výsledku hlasování na jednání rady.

Nahrávka z jednání pražské rady

 
Článek

Novinky.cz a Právo mají k dispozici zvukovou nahrávku z dubnového jednání rady o zrušení veřejné zakázky na původní projekt bourání Libeňského mostu, které skončilo tajným hlasováním s výsledkem sedm pro, jeden se zdržel.

Alespoň tak to uvedl sčítací úředník na zmíněné zřetelné zvukové nahrávce.

Nebo to bylo hlasování šest pro a zdrželi se dva, jak je uvedeno v později pořízeném zápisu?

Zdánlivá maličkost, nebo promyšlený pokus o zfalšování výsledku hlasování? Opozice se bouří a na příští čtvrtek k tomu svolává mimořádné zastupitelstvo.

Tisk, kolem něhož se rozpory objevují, se týká zrušení zadávacích řízení vypsaných Technickou správou komunikací na přestavbu Libeňského mostu v hodnotě až dvou miliard korun, který schválilo ještě předchozí vedení města. Nové vedení totiž ustoupilo od plánu na bourání mostu, ale prosazuje jeho opravu, která by podle odhadu Kloknerova ústavu ČVUT měla vyjít zhruba na 476,9 milionu a trvat přes dva roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedním z mostů, které jsou v mimořádně špatném stavu, je pražský Libeňský most.

Jak kdo hlasoval, je velmi důležité pro případné budoucí možné policejní stíhání, které bývá v takových věcech už skoro normou. Pokud totiž nebude zřejmé, kdo přesně se hlasování zdržel, není možné ani zjistit, kdo byl pro, a policie nebude moci hnát případně radní k odpovědnosti za jejich rozhodnutí.

Jenže prvotní výrok o výsledku tajného hlasování sedm pro, jeden se zdržel je z tohoto hlediska k ničemu, protože radní Hana Marvanová (STAN), která se zdržela, výslovně požádala, aby bylo její zdržení zaznamenáno. Tím by policii pro případné stíhání stačilo vzít prezenční listinu a své „viníky“ už má. Pokud se však zdrží dva a jeden z nich není znám, má policie smůlu...

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

Podobně jako při tajném hlasování, které na radě proběhlo minulý týden v souvislosti se schválením geologického průzkumu na metro D. Pokud by byl zápis z jednání v souladu se zvukovým záznamem, bylo by jasné, kdo hlasoval. Problém v tomto případě není ve zrušení závazku předchozího vedení, ale v hlasování o zrušení.

Zatímco z nahrávky je patrné, že pro zrušení hlasovalo sedm přítomných radních a zdržel se jeden, tak oficiální zápis, který dostali do ruky zastupitelé, uvádí, že pro hlasovalo šest členů vedení a zdrželi se dva. Jména chybějí.

Při hlasování nebyl přítomen primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) a radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Zda šlo pouze o „chybu při sčítání hlasů“, jak tvrdí primátor, nebo o úmysl, který by mohl být hodnocen i jako trestný čin, bude nepochybně vyžadovat více informací, než teď pouští primátor Hřib. Ten sice tvrdí, že zná jméno druhého radního, který se zdržel hlasování, ale prozradit ho nechce.

Chyba byla odhalena

„Chyba byla odhalena díky standardnímu kontrolnímu mechanismu. Na základě toho se mi ozval jeden člen rady, že v návrhu zápisu je u hlasování o rekonstrukci Libeňského mostu chyba, protože kromě Marvanové se také on zdržel při hlasování o tomto bodu,“ vysvětluje v dopise radním i opozici, který mají Novinky k dispozici, primátor Hřib. Kdo je oním druhým radním, ale neuvádí.

Ze všech souvislostí je zřejmé, že došlo k chybě při sčítání hlasů.
primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Hřib v dopise dále píše, že on sám se jednání neúčastnil z důvodu důležité schůzky a předal tak vedení rady náměstkovi Pavlu Vyhnánkovi. „Tím došlo k určité atypické situaci, kterou nedokážu ani nemohu přesně popsat, protože jsem na místě při samotném hlasování už nebyl. Ze všech souvislostí je zřejmé, že došlo k chybě při sčítání hlasů,” píše dále.

To je ale v rozporu se zvukovou nahrávkou z jednání, kde se Vyhnánek ptá a úředník sčítající hlasy odpovídá: „Kdo je pro? Sedm. Kdo se zdržel? Jeden. A kdo je proti? Nikdo. Tisk byl tedy přijat.“ Marvanová poté na nahrávce žádá, aby bylo v zápise uvedeno, že v hlasování se zdržela právě ona.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Opozice chce po vedení Prahy jasné vysvětlení a kvůli možnému falšování zápisu na příští čtvrtek svolala i mimořádné zastupitelstvo. To se ale Hřibovi nelíbí. „Chci vás požádat o zvážení případného stažení vašeho požadavku na konání mimořádného zastupitelstva. Činím tak především proto, že jednání zastupitelstva je pro úřad poměrně organizačně náročné a finančně nákladné,“ píše v závěru svého dopisu.

Nacher: To si nedovolil ani Bém

„Celá situace vypadá jako úmyslné falšování zápisu z úředního jednání. Na řádném zastupitelstvu jsme proto chtěli dát koalici šanci celou věc vysvětlit. Koaliční zastupitelé však diskusi odmítli, a proto jsme přistoupili ke svolání mimořádného zastupitelstva. Žádný zastupitel, který to myslí s Prahou a Pražany dobře, prostě nemůže tolerovat jednání, které naplňuje všechny znaky podvodného jednání,“ komentovala jednání pražské rady předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija.

Předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher upozorňuje na to, že po zveřejnění informace o tajném hlasování rady v případě trasy metra D, o kterém Právo a Novinky informovaly minulý týden, je obdobný postup vedení města zvláštní.

„Rozumím, že chyba se stát může, ale když se tak stane u věci, kdy jedna radní chce předem uvést, jak hlasovala, tak mi to přijde zvláštní. Nemluvě o tom, jak se členové vládnoucí koalice neustále ohánějí transparentností,“ řekl Novinkám Nacher. „Tohle si nedovolil ani Pavel Bém,“ dodal s odkazem na bývalého pražského primátora za ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám