Hlavní obsah

Stovky muslimů protestovaly v Praze proti zásahu policie

Praha

Odhadem tři stovky muslimů se v pátek poblíž budovy ministerstva vnitra na pražské Letné sešly k protestní modlitbě proti nedávnému zásahu policie v modlitebně. Muslimská komunita jej považuje za neadekvátní. Kriminalisté minulý týden akci zdůvodnili zadržením muže podezřelého z toho, že v Česku zajistil vydání a distribuci knihy šířící rasismus.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Protestní demonstrace muslimů v Praze

Článek

Shromáždění bylo klidné, někteří z účastníků s sebou měli transparenty, například s nápisem "just a book".

"Varujeme před nárůstem extremismu a protimuslimských nálad ... které může takové počínání (policie) způsobit," uvedl v prohlášení jménem Ústředí muslimských obcí jeho předseda Muníb Hasan Alravi. Muslimové jsou podle něj znepokojeni "vlnou islamofobních komentářů", které se prý po policejním zásahu objevily. Alravi se obává toho, že hrozí i přímé ohrožení příslušníků muslimské menšiny v Česku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Akce byla dopředu nahlášena

Před setkáním řekl, že cílem shromáždění je ukázat případným kolemjdoucím, jak páteční modlitba v mešitě vypadá a jak vypadala i v den, kdy na ni vtrhla policie. Zvolením místa poblíž sídla ministerstva vnitra navíc muslimové chtějí poklidnou cestou poukázat na to, že zásah byl podle nich neadekvátní.

Představitel muslimské komunity v Česku se domnívá, že za incidentem mohou stát snahy některých skupin – například lidí, kteří islámskou víru opustili – poškodit muslimy v očích širší veřejnosti. Zásah odsoudili i zástupci jiných náboženských organizací.

Obviněnému hrozí až deset let

Mluvčí pražských policistů sdělila, že páteční akce byla dopředu nahlášena a že na ni bude dohlížet zvýšený počet policistů včetně několika kriminalistů.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vnikli minulý pátek do objektů Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě. Zadrželi desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů. Po zásahu obvinili pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuci knihy šířící rasismus.

Muslimové byli při policejní akci shromážděni k pravidelné páteční modlitbě, která pro ně má zvláštní význam. Podle přítomných policisté všem poručili, aby si lehli obličejem k zemi a mířili na ně zbraněmi. Na místě je drželi až několik hodin.

Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan uvedl, že jsou v ní extrémní muslimské názory, nedávno kvůli knize podal trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám