Hlavní obsah

Stovky lidí protestovaly v Praze proti vládě, hadrového politika sťal kat

– Praha • Aktualizováno

Na čtyři stovky lidí dorazily podle policie v neděli odpoledne na pražské Václavské náměstí. Kromě demonstrantů, kteří požadovali demisi vlády, byla na místě také celá řada podporovatelů současných představitelů. Policie musela řešit několik konfliktů mezi oběma stranami. Akci organizuje Holešovská výzva spolu s dalšími iniciativami, podle odhadů mělo dorazit několik tisícovek demonstrantů.

Hádky při nedělní demonstraci na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

"Demisi, demisi," skandovali demonstranti. Lidé stojí pod sochou sv. Václava, kde se nachází i pódium. Někteří si přinesli státní vlajky nebo transparenty. Na jednom byl zobrazen ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve vězeňském úboru a heslem "Soustavně zadlužuji občany ČR".

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na akci dorazily stovky lidí

„Chceme dosáhnout demise vlády, výměny zkorumpovaných politiků, ale i státních zástupců, soudců, vedení policie, manažerů státních podniků, atd. Dále budeme usilovat o obnovu soběstačnosti naší země v tradičních odvětvích našeho průmyslu i zemědělství,“ požadovali organizátoři akce. Ti na pódiu dokonce sťali panáka, který měl představovat nenáviděného politika.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Symbolická poprava politika na shromáždění na Václavském náměstí.

Na místě bylo ale i několik desítek lidí, kteří s demonstrací nesouhlasili a odmítali „další zadlužování Česka“. Mezi příznivci pravice a levice tak již po prvních pár desítkách minut došlo ke slovním i fyzickým potyčkám. Kvůli výtržnostem zasahovala i pořádková služba.

Foto: Karolína Vrbasová, Novinky

Vášně na Václavském náměstí uklidňovaly pořádkové služby.

„Před lety to nebyla totalita. Největší totalita je tu teď. V té době měli lidé práci, slušné živobytí, měli zaručeny nějaké sociální podmínky. To dnes vůbec nemají,“ řekl Novinkám jeden z demonstrantů. „Propagují zločineckou stranu, policisté by je odsud měli vykázat,“ reagoval na názor mladíka další přihlížející.

Dorazil Okamura

Na Václavském náměstí vystoupil také nezávislý senátor Tomio Okamura. Mluvil o tom, že naše země je ve špatném stavu a že se to snažil konzultovat se svými kolegy v parlamentu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na nedělních protestech vystoupil také Tomio Okamura.

Pokud nebudou zákonodárci na demonstraci během nedělního odpoledne nijak reagovat, mají organizátoři akce v plánu od pondělních osmi hodin blokovat přístup ministrů do úřadu vlády. Podle představitele výzvy Slávka Popelky nemá vláda legitimitu, protože v ní sedí zástupci nikým nevolené strany LIDEM.

Peake: Dali by se nazvat magory

"Občanskou aktivitu velmi vítám a je ukázkou zdravé společnosti. To se ale zcela určitě nedá říci o aktivitě nazvané Holešovská výzva, reprezentované organizátory, kteří by se s trochou odvahy dali nazvat nebezpečnými magory," napsala v tiskové zprávě místopředsedkyně vlády a předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Miroslav Kalousek podle ČTK označil akci ze "běžný projev ve svobodné společnosti" a požadavky Holešovské výzvy nekomentoval.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že chaoticky pořádané demonstrace na podporu nerealistických cílů kabinetu Petra Nečase spíše pomáhají, než aby jí uškodily. Odpor proti vládní politice totiž v očích veřejnosti mohou spíše zesměšnit.

Holešovská výzva vystupuje proti vládě dlouhodobě a požaduje demisi kabinetu, nyní navrhuje ustavení dočasné vlády. Organizovala kvůli tomu protesty po celé ČR. Zástupci Holešovské výzvy se dříve také domluvili na spolupráci s Asociací samostatných odborů ČR.

Iniciátorům Holešovské výzvy se loni v březnu podařilo na protestní akce do Prahy a dalších měst přivést tisíce lidí, později už se podobných demonstrací účastnilo méně lidí. Nedělní demonstrace trvala od 13:00, o dvě hodiny dříve začal doprovodný hudební program. Po 16. hodině na Václavském náměstí zůstávalo již jen pár nejtrpělivějších.

Reklama

Výběr článků

Načítám