Hlavní obsah

Stojíme za Ukrajinou, v případě nutnosti podpoříme sankce vůči Rusku, slíbila vláda

– Praha

Stojíme za Ukrajinou a jsme připraveni pomoci, řekl po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). V otázce bezpečnostní krize na Ukrajině podle něj Česko podporuje diplomatické řešení, v případě eskalace situace je však Praha odhodlaná podpořit sankce vůči Rusku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci po jednání vlády 26. ledna 2022 v Praze.

Článek

„Snažíme se odradit Rusko od jakékoliv agrese. Je důležité ukázat, že má Ukrajina spojence a podporovatele, kteří jsou jí připraveni pomoci. Také proto jsme schválili dodávku dělostřelecké munice, na základě požadavku ukrajinské strany,“ prohlásil.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) upřesnil, že Česká republika Ukrajině daruje celkem 4 006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm. „Reagujeme tím na žádost Ukrajiny o podporu v situaci, kdy Ruská federace zcela bezdůvodně pokračuje ve shromažďování své armády u hranic s Ukrajinou a na okupovaném Krymu,“ řekl Lipavský.

Česko je připraveno na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině

Domácí

V případě, že by k invazi na Ukrajinu došlo, je Česká republika podle šéfa diplomacie připravena společně s Evropskou unií uvalit na Rusko tvrdé ekonomické a hospodářské sankce.

První vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že je Česko v případě potřeby připraveno nabídnout slovenským partnerům vyslání policistů na slovensko-ukrajinskou hranici.

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám