Hlavní obsah

Sto tisíc za osm dní ve Sněmovně. To je plat některých poslanců

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zhruba devadesát až sto tisíc hrubého za přibližně osm odpracovaných dnů měsíčně. Tak je na tom sedm poslanců, kteří nejsou zařazeni do žádného sněmovního výboru, takže jejich poslanecká práce se scvrkává pouze na účast při jednáních dolní komory. Pokud se tedy nepočítá jejich činnost ve volebních obvodech, kterou politici označují za neméně důležitou.

Foto: Petr Horník , Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Někteří se do pozice politika na poloviční úvazek dostali nezaviněně, jiným naopak taková volnost může vyhovovat. Mohou mít dostatek času na své případné vedlejší aktivity.

Nijak se tím netají třeba bývalý véčkař a exministr školství Josef Dobeš, který Právu přiznal, že objíždí republiku a připravuje založení svého nového seskupení pro sport. Poslancem na volné noze je přes sedm měsíců, kdy odešel z vlády. Například čtvrt roku nebyl ani na zasedání svého bývalého klubu VV, který tento týden opustil. Přirozeně bere základní plat s náhradami, včetně cestovného.

„Přiznám se, že jednání kolidují s mými aktivitami, což je zakládání Hnutí pro sport. V pondělí a úterý objíždím regiony a setkávám se se sportovci a s lidmi, kteří mají ke sportu blízko. Ve čtvrtek jsem byl ve středních Čechách, což byl čtvrtý kraj, kam jsem přijel,“ popsal Dobeš minulý týden bezelstně své spanilé jízdy.

Podobně je na tom od poloviny července bývalá místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), která se kvůli svému stíhání v kauze letounů CASA vzdala funkce a zůstala jen v podvýboru pro státní vyznamenání a jednací řád. Oba se scházejí jen několikrát do roka. „Nechci být nikde zařazena do chvíle, než se můj případ vyřeší,“ řekla Parkanová Právu.

„Nikde není volno, záleží na dohodě“

Kvůli svému nepravomocnému odsouzení za úplatkářství o své členství ve výborech přišel bývalý véčkař Jaroslav Škárka. Zůstal pouze v komisi pro kontrolu Národního bezpečnostního výboru. A také ve stálé delegaci Parlamentního shromáždění pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Výsledek? Sedm zasedání komise od začátku volebního období (2010) a zahraniční cesty spojené s členstvím ve stálé delegaci.

Také bývalý poslanec ODS Michal Doktor přišel o své členství v rozpočtovém výboru nedobrovolně. Vzhledem k tomu, že se ho potřebovala koalice zbavit ve funkci místopředsedy, odvolala ho pro jistotu z členství ve výboru. Stejně jako včera véčkařského šéfa Radka Johna, který se tak rázem stal bezprizorním. Doktor zůstal v podvýboru pro bankovnictví.

Volným poslancem je i Vít Bárta. Jeho příběh je takový, že se půl roku po odchodu z vlády stal členem rozpočtového a organizačního výboru. Vydržel v nich ale necelý rok a nakonec rezignoval. Prý se nechtěl nechat koalicí odvolat poté, co byl nepravomocně odsouzen za uplácení a co véčkaři odešli do opozice.

„Chtěli bychom ho zařadit do výboru, ale vzhledem k tomu, že nikde není volno, záleží to na dohodě s jinými kluby,“ řekla Právu Bártova manželka a šéfka klubu VV Kateřina Klasnová.

Počet členů výborů je totiž dán na začátku volebního období a v jeho průběhu tak dochází pouze k výměnám. Mnozí poslanci jsou členy dvou výborů, takže záleží na tom, zda jsou ochotni jeden opustit a tím dát šanci jinému klubu.

Počet poslanců bez zařazení včera rozšířil Roman Pekárek, který ve Sněmovně sedí pouze dva dny po rezignaci rebela ODS Ivana Fuksy. Nečasova strana, ve které poslanec včera pozastavil členství, ho nikam nenavrhla. A nelze předpokládat, že by se tak někdy v budoucnu stalo, protože včera přestal být členem klubu.

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) do žádného sněmovního výboru nebyl zařazen téměř dva roky od chvíle, kdy rezignoval na svou vládní funkci. Teprve včera ho jeho klub zařadil do rozpočtového výboru.

„Nechtěl zatěžovat svým případem žádný výbor, proto čekal, až se to dořeší,“ zdůvodnil na dotaz Práva Drobilovu „volnost“ šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Narážel tím na údajnou úplatkářskou kauzu na Státním fondu životního prostředí, která byla nedávno definitivně odložena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám