Hlavní obsah

Stmelená ČSSD rozhodla: S ANO jednáme dál, SPD jsme si zakázali

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Bouřlivé jednání se nekonalo, ČSSD se přes rozdílné názory nakonec shodla a bude pokračovat ve vyjednávání o vládní spolupráci s hnutím ANO. Po sobotním jednání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) sociální demokracie v Hradci Králové to oznámil její předseda Jan Hamáček. Širší vedení ČSSD si současně zakázalo spolupráci s SPD na celostátní úrovni.

Zasedaní ústředního výboru ČSSD v HradciVideo: Právo

 
Článek

Zákaz spolupráce s hnutím Tomia Okamury byl přijat jednomyslně, podotkl Hamáček. Vymezení proti SPD žádají sociální demokraté i po ANO jako případnému koaličnímu partnerovi. Usilují mimo jiné o to, aby členové Okamurova hnutí byli odvoláni z vedení Sněmovny a jejích orgánů.

Důvodem jsou výroky představitelů SPD, kterými zpochybňovali holokaust nebo se vymezovali vůči členství ČR v EU. [celá zpráva]

ÚVV dále potvrdil návrh předsednictva na vnitrostranické referendum, které by mělo případnou vládní spolupráci ANO a ČSSD s podporou komunistů završit. Otázkou však stále zůstává znění otázky referenda. Výbor přitom měl právě o jeho formě a termínu rozhodnout. Podle Hamáčka však nyní v průběhu jednání nelze dostatečně správně dotaz referenda zformulovat.

Předsednictvo naopak nedoporučilo elektronické hlasování členské základny. Podle místopředsedy strany Romana Onderky by tomu musela předcházet změna stanov. „Elektronické hlasování ne, jelikož nemáme zaregistrované stanovy na ministerstvu vnitra,“ řekl před jednáním ÚVV Onderka.

Pro musí být nejméně dva tisíce členů

Předsednictvo hodlá k předpokládané tajné volbě na místních organizacích vydat manuál. Referendum bude platné při minimálně 25procetní účasti všech 17,5 tisíce členů ČSSD v republice. Při minimální účasti pro platnost referenda by se tak muselo pro vyslovit nejméně 2 211 členů, vyplývá z propočtů ČT.

Účastníci plebiscitu přitom nebudou hlasovat o složení případné vlády, nýbrž o tom, zda má, a za jakých podmínek, ČSSD vstoupit do vládní koalice s hnutím ANO.

Foto: ČTK

Zleva místopředseda Roman Onderka, předseda Jan Hamáček a místopředsedové Jiří Zimola a Martin Netolický na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové

Spolupráci s premiérem v demisi Andrejem Babišem odmítali sociálně demokratičtí senátoři v čele s předsedou Milanem Štěchem. [celá zpráva]

„Vstup do Babišovy vlády znamená v letošním 140. roce od jejího založení faktický pohřeb české sociální demokracie. Doba oranžového tsunami dávno minula. Starší ještě zásadoví sociální demokraté se střetávají s mladšími, jimž jde hlavně o ministerská křesla a vliv na státní peníze,“ řekl Právu jeden z architektů tzv. Paroubkova oranžového tsunami a bývalý vrcholný člen ČSSD.

Podmínky referenda hodlá ČSSD doladit během příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám