Hlavní obsah

Stíhaný exředitel tajné služby Páleník šéfuje bezpečnostní agentuře

Právo, Jakub Troníček

Někdejší ředitel Vojenského obranného zpravodajství Ondřej Páleník, který byl nedávno nepravomocně zproštěn obžaloby kvůli zneužití této tajné služby v tzv. kauze Nagyová, stojí od března v čele soukromé bezpečnostní agentury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf tajné služby Ondrej Páleník

Článek

Společnost Uton Security přitom vlastní lidé s vazbami na České dráhy, ale i na prostředí tuzemského zdravotnictví a také na vlivného exposlance ODS Petra Tluchoře, kterého žalobci v jiné větvi rozsáhlé kauzy kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) neúspěšně stíhali pro korupci.

Sám Páleník, který po obvinění ze zneužití pravomocí v podobě údajně nezákonného sledování někdejší manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Radky musel odejít z čela Správy státních hmotných rezerv, nechtěl o svém novém angažmá mluvit. „Jsem soukromá osoba a nemám potřebu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Právu Páleník.

Spolumajitelem Tluchořův tchán

Jenže například podle někdejšího šéfa civilní rozvědky, ministra vnitra a současného senátora Františka Bublana (ČSSD) může Páleníkovo působení v soukromé bezpečnostní agentuře znamenat problém.

„Není to úplně šťastné, hrozí tu nebezpečí, že ta soukromá bezpečnostní agentura bude přes jeho kontakty a vazby z minulosti získávat informace, které by získávat neměla,“ uvedl Bublan.

Pohled na personální pozadí společnosti Uton Security odhaluje zajímavé vazby. Jedním ze dvou polovičních vlastníků společnosti je totiž někdejší ministr zdravotnictví za ODS a také Tluchořův tchán Luděk Rubáš, zatímco druhým společníkem je investiční firma Touzimsky Kapital.

Tu v roce 2011 nechal ve švýcarském Curychu zapsat někdejší liberecký zastupitel za ODS a později vlivný tajemník šéfa Českých drah nebo blízký spolupracovník dřívějšího pražského primátora za ODS Bohuslava Svobody a také Páleníkův dlouholetý přítel Jan Veverka.

Ve společnosti pojmenované podle rodného jména jeho matky Veverka podle svých slov pro Právo vlastní 80 procent. V době svého působení v Českých drahách po boku někdejšího generálního ředitele Petra Žaludy platil Veverka v této společnosti za jednoho z lidí s největším vlivem.

O něj ho připravil Žaluda v únoru 2011, když ustoupil tlaku Veverkových kritiků v čele s tehdejším náměstkem ministra dopravy Radkem Šmerdou a svého tajemníka odvolal.

Čeká na rozhodnutí odvolacího soudu

Média v té době informovala o tom, že Šmerda Veverkovi mimo jiné vyčítal údajné zákulisní intrikování s tehdejším šéfem tajné služby Páleníkem.

Bez zajímavosti v této souvislosti není ani fakt, že v centrále veřejného dopravce už tehdy pracoval Páleníkův stejnojmenný syn.

„Generál Páleník je můj dlouholetý osobní přítel, což se v bezpečnostní komunitě dlouhodobě ví. Co se týká Uton Security, tak máme s doktorem Rubášem v hlavě některé projekty, ke kterým jsme přizvali generála Páleníka. To je jediné, co k tomu mohu říct,“ uvedl Právu ke společnému podnikání s někdejším šéfem tajné služby Veverka. Uton Security podle něj není v rámci skupiny Touzimsky Kapital prioritou.

Páleník v současné době čeká v kauze spojené se zneužíváním vojenského zpravodajství spolu s dalšími obviněnými včetně Jany Nečasové (dříve Nagyové) na odvolací soud.

Reklama

Související články

Proces s Nečasovou a exzpravodajci začíná

Dlouho očekávaný a velmi sledovaný první proces v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) začne tento týden ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám