Hlavní obsah

Stíhací policejní passaty mají problémy s radary

Právo, koc, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové policejní passaty, které v českých a moravských krajích na silnicích lapají příliš rychlé motoristy, mají problémy s radary. Nedílná součást vybavení je poruchová, například v Ústí do opravy postupně musely jít radary z obou speciálně upravených vozů, kombi i limuzíny. Podobnou zkušenost zaznamenali jejich kolegové ze Zlína i odjinud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nové policejní passaty

Článek

„Samotná auta jsou v pořádku, ale nefungují radary, které chvíli rychlost měří a jindy zase neměří,“ přiblížila Právu potíže severočeská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Závadu na radaru v limuzíně výrobce již odstranil optimalizací zařízení. „Vozidlo vyjede zřejmě již o tomto víkendu na silnice,“ podotkla Poláčková.

Naopak do Kunovic na opravu brzy zamíří policejní kombi. „Výrobce slíbil, že závadu odstraní v co nejkratším čase,“ poznamenala mluvčí.

Mluvčí policejního prezidia Jan Melša Právu řekl, že se problémy se softwarem zařízení nových passatů, například radarů, začaly objevovat již před několika týdny. Policie programové vybavení záznamového zařízení reklamovala a dodavatelská firma dosud nahrála opravený software do všech aut, u nichž se objevily problémy. Výměna nyní podle mluvčího pro jistotu probíhá i u zbylých vozů, které dosud potíže neměly.

Problémy se objevily před několika týdny

Mluvčí policejního prezidia Jan Melša Právu řekl, že se problémy se softwarem zařízení nových passatů, například radarů, začaly objevovat již před několika týdny. Policie programové vybavení záznamového zařízení reklamovala a dodavatelská firma dosud nahrála opravený software do všech aut, u nichž se objevily problémy.

Výměna nyní podle mluvčího pro jistotu probíhá i u zbylých vozů, které dosud potíže neměly. Oprava trvá na počkání nebo do druhého dne, uvedl Melša. Od nahrání nové verze programu se již podle něho další problémy neobjevily.

Policie nyní disponuje pětatřiceti rychlými vozy Volkswagen Passat, z toho 15 používá již od roku 2009. Jejich využívání si policisté pochvalují. Letos v dubnu do takzvaného autotýmu, který stíhá silniční piráty, přibylo dalších 20 passatů za více než třicet miliónů korun.

V dubnu policisté v rychlých vozech zjistili na 4300 přestupků, na místě uložili pokuty za více než 3,3 miliónu korun. V květnu šlo podle policejního prezidia o téměř 4900 zjištěných přestupků a více než 3,6 miliónu korun na uložených pokutách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám