Hlavní obsah

STEM: Každý pátý by volil komunisty, US-DEU by neprošla

Právo, Lukáš Bek, Petr Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I lednu pokračoval růst preferencí KSČM. Podle ve středu zveřejněného výzkumu agentury STEM by Grebeníčkovu stranu volil každý pátý občan Česka. Soc. dem. zůstává přes mírné posílení až na třetím místě. Bezkonkurenčně vede ODS. US-DEU by se do Sněmovny vůbec nedostala.

Foto: Dan Novotný
Článek

Topolánkova strana se v lednu pohodlně udržela v čele s 33,9 procenty, což je o 1,1 bodu méně oproti prosinci loňského roku. Komunistům by dalo hlas 19,8 procenta. Strana navíc posílila o další dva body a udržela tak náskok nad ČSSD. Největší vládní strana získala 16,5 procenta, což je o bod víc. Lidovci se těší podpoře 8,4 procent lidí (-0,5). Půl bodu ztratila i Unie svobody, volilo by jí 2,6 procenta. Nepomohlo by jí tedy ani zvažované snížení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny na tři body.

Bude KSČM dál sílit?

Ředitel STEM Jan Hartl k podpoře KSČM Právu řekl: "Domníval jsem se, že se zastaví před 20 procenty. Otázka je, jestli už jsou na vrcholu, nebo jestli mají ještě potenciál získávat do budoucna. Tyto údaje, které uvádíme nyní, ukazují, že jejich růstový potenciál zřejmě ještě vyčerpán není."

Soc. dem. podle něj v lednu ztrácela část příznivců, kteří její politiku považovali za nečitelnou, nesrozumitelnou a lavírující, zatímco KSČM se jim zdá jednoznačnější, rasantnější a v obecném vyznění levicovější. "Je tam pozvolný, systematický trend nárůstu," soudí Hartl. "Ať se to někomu líbí nebo nelíbí, jsou v hlavním politickém proudu," domnívá se ředitel STEM. Současná podpora komunistů je nejvyšší od přelomu let 1999 a 2000, kdy prožíval svou krizi Zemanův kabinet.

Jak Hartl dodal, výsledky výzkumu potvrzují, že se stabilizovala pozice ODS a ČSSD.

Průzkum proběhl mezi 5. a 12. lednem. Komunistům mohlo nahrát rozladění lidí z lednového zdražení telefonních poplatků a pohonných hmot a fakt, že ceny letos kvůli reformě veřejných financí porostou i v dalších oblastech. Svůj dopad zřejmě měla i vyhrocená situace ve zdravotnictví, která se projevila mj. hodinovou stávkou ambulantních lékařů a lékárníků. Průzkum mohl ovlivnit také prezident Václav Klaus, který v pořadu Sedmička na Nově poznamenal, že preference KSČM rostou kvůli zklamání lidí z ČSSD. V době šetření se také spekulovalo o rekonstrukci vlády.

Naopak se svým návrhem radikálně zpřísnit tresty za těžké zločiny a principem třikrát a dost přišli lidovci až po termínu výzkumu, takže se případně projeví v únorovém šetření. Stejně tak bude mít eventuální dopad i Klausova návštěva u expremiéra Miloše Zemana na Vysočině.

Langer: Lidé jsou vládou znechuceni

Místopředseda ČSSD Martin Starec k preferencím soc. dem. Právu řekl: "Je to setrvalý stav, změny oproti minulému měsíci jsou v rámci statistické chyby. Je samozřejmě příjemné, že je naše pozice o něco lepší, ale přesto jsou výsledky na nejnižší hranici naší spokojenosti a všichni bychom chtěli, aby to bylo mnohem lepší."

Místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová podotkla: "V preferencích se jednoznačně odráží souběh pravicové politiky vlády, která se označuje za levicovou, a důsledná levicová politika KSČM."

Místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) si pochválil drtivou podporu ODS. "Je vidět, že lidé jsou znechuceni vládní politikou tak, jak ji prezentuje současná koalice," řekl Právu a dodal: "Ukazuje se, že vzestup komunistů nebyl náhodný a že se z KSČM stává dominantní síla na levé části politického spektra, což se mně osobně nelíbí, ale nad tím se spíše měli zamyslet poslanci soc. dem."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek uvedl: "Potvrzuje se, že naše preference jsou stabilní, s čímž se samozřejmě nemůžeme smířit a musíme usilovat o jejich nárůst."

Reklama

Související témata:

Související články

CVVM: ODS upevňuje první příčku

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v listopadu ČSSD a KSČM dostaly ve volbách téměř stejně hlasů. Vedoucí pozici jasně drží opoziční...

Lidé vidí prostor pro novou politickou stranu

Na české politické scéně existuje prostor pro novou stranu, míní 41 procent lidí. Listopadový průzkum agentury GfK rovněž ukázal, že 71 procent respondentů...

Výběr článků

Načítám