Hlavní obsah

Lidé vidí prostor pro novou politickou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na české politické scéně existuje prostor pro novou stranu, míní 41 procent lidí. Listopadový průzkum agentury GfK rovněž ukázal, že 71 procent respondentů není spokojeno se současnou nabídkou politických stran, z toho třetina je zcela nespokojena.

Foto: Karel Šimr

Vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon při shromáždění ve Velké synagoze v Plzni

Článek

Nejvíce nelibosti projevili dotázaní, kteří odmítají chodit k volbám - nespokojených je 88 procent z nich, a také 86 procent lidí, kteří by dali hlas jiné než nynější parlamentní straně. Nejméně nespokojených s nynější nabídkou politických stran je mezi voliči KDU-ČSL, ČSSD a ODS.

"Velmi zajímavá je vysoká úroveň nespokojenosti mezi voliči KSČM (73 procent). Nabízí se hypotéza, že je způsobena příklonem bývalých a nyní nespokojených voličů ostatních stran, zejména ČSSD," uvedli autoři průzkumu.

Příznivci politických stran se liší i v názoru, zda existuje prostor pro nový politický subjekt. Nejvíce chybí nová strana voličům Unie svobody-DEU - bezmála sedmdesáti procentům z nich. Silný je tento názor i u voličů neparlamentních stran, nevoličů a stoupenců ČSSD. Moc prostoru pro novou stranu naopak nevidí přívrženci KSČM, KDU-ČSL ani ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám