Hlavní obsah

STEM: Gross je lepší než Špidla a Zeman

Právo, dan, gö, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po stovce dní ve funkci si Stanislav Gross a jeho ministři vedou lépe než předchozí vláda v čele s Vladimírem Špidlou. Vyplývá to z exkluzivního bleskového výzkumu agentury STEM pro deník Právo.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Na otázku, zda vláda pod Grossovým vedením přistupuje k řešení problémů naší země lépe než Špidlův kabinet, odpovědělo kladně 55 procent respondentů, opačný názor mělo 45 procent z nich.

Současnému předsedovi vlády se podařilo ve veřejném mínění porazit i prvního soc. dem. premiéra Miloše Zemana. Na otázku, zda je Gross lepší předseda vlády než Zeman, odpovědělo 56 procent respondentů ano a 44 procent ne.

Lidé oceňují i osobní kouzlo

Občané také ve výzkumu hodnotili Grossovy vlastnosti. Dávali mu známky od nejlepší 1 do nejhorší 5 jako ve škole. Premiér nejlépe dopadl, pokud jde o pracovitost, kde obdržel průměrnou známku 2,4. Dobře byla hodnocena jeho přesvědčivost a osobní kouzlo (2,5). Nejhorší průměrnou známkou byla trojka, kterou dostal v odpovědích ohledně jeho zásadovosti, pevnosti názorů a stanovisek.

Ode dne, kdy prezident Václav Klaus jmenoval Grosse premiérem, uplyne symbolických sto dní v úterý 2. listopadu.

Grossův zástupce ve vládě i v soc. dem. Zdeněk Škromach řekl, že premiér je pro něj i občany "čitelnější a srozumitelnější", a proto se věci dají lépe realizovat než za Špidly.

"Je kladen větší důraz na náš sociálnědemokratický program a na trvání koaličních dohod, abychom už nemuseli dělat další ústupky nad rámec dohod našim vládním partnerům," řekl na dotaz Práva. Na druhou stranu se domnívá, že by mohli spolu intenzivněji komunikovat, což ale považuje za všeobecnější problém.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek nechtěl srovnávat. Považoval by to za nevhodné. "Komunikovalo se mi dobře s minulým premiérem stejně jako se současným," poznamenal. Za úspěch považuje, že se vládní koalice dokázala shodnout na státním rozpočtu na příští rok.

"Například se ale nepodařilo dodržet koaliční etiku při hlasování o zákonu o pozemních komunikacích," připomněl Kalousek fiasko koalice při hlasování ve Sněmovně o novém silničním zákonu, který měl zavést bodový systém hodnocení přestupků.

První místopředseda ODS Jan Zahradil na výsledky výzkumu pro Právo reagoval: "Pan Gross je zručný píárista", nalévá obrovské peníze do propagační kampaně jednak své osoby a jednak své strany. Má k dispozici různé PR manažery typu Janeček, Surňak a podobně, takže se to na té popularitě nemůže neodrazit." To podle něj nic nevypovídá o kvalitě vlády. Ta je, soudí Zahradil, lidově řečeno od Bacha po Vlacha, nekoncepční a udržovací.

Buzková: předseda umí prodat úspěch

 Za schopného manažera považuje Grosse ministryně školství Petra Buzková. "Na rozdíl od Vladimíra Špidly umí mnohem lépe prodávat úspěchy své vlády. I když je vždy co vylepšovat, tak jako premiér si zatím stojí velice dobře," uvedla.

Ministr obrany a první místopředseda US-DEU Karel Kühnl považuje spolupráci s Grossem za korektní. "Myslím si, že dokáže dobře veřejnosti vysvětlovat a objasňovat kroky vlády," řekl.

Vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) vzhledem k tomu, že jsou s Grossem oba šéfy koaličních stran, považuje premiéra spíše za svého partnera než nadřízeného. "A to je docela dobře," zhodnotil. Vyzdvihl Grossovu pružnost a to, že platí, na čem se dohodnou. Na otázku, co by se mohlo v jejich vztahu zlepšit, poznamenal: "Říkat si věci více dopředu, abychom se na nich mohli dohodnout."

Cení si ho také lidovečtí voliči

Grosse považují za lepšího premiéra než Špidlu především voliči ČSSD. Vyjádřilo se tak 82 procent z nich. Tento názor má však i většina příznivců KDU-ČSL (67 %). Vyslovila se tak jen menšina sympatizantů KSČM (47 %) a ODS (36 %).

Při srovnávání Grosse se Zemanem sehrál roli věk dotazovaných. Zatímco většina respondentů mezi 18-29 lety (65 %) se vyslovila pro současného premiéra, většina občanů starších 60 let sympatizuje více se Zemanem (56 %).

I v tomto případě považují Grosse za lepšího šéfa vlády nejčastěji voliči ČSSD (75 %). Následují příznivci lidovců (59 %), ODS (45 %) a komunistů (43 %). Průzkum proběhl 25. a 26. října mezi 638 respondenty staršími 18 let. 

Reklama

Související články

STEM: ČSSD znovu snižuje náskok ODS

Preference ODS v říjnu znovu klesaly. Topolánkovu stranu by volilo 28,2 procenta dotázaných, což je o 3,4 procenta méně než v září. ČSSD naopak posílila. Hlas...

Výběr článků

Načítám