Hlavní obsah

Stávka zastaví vlakovou dopravu na Slovensko

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Slovenští železničáři oznámili, že už v pátek ve 23 hodin večer zahájí časově neomezenou stávku. Od té chvíle nebudou České dráhy (ČD) schopny zajistit přepravu cestujících do Slovenské republiky. Jednají však o tom, aby bylo možné udržet v chodu alespoň tranzitní spoje, které Slovenskem pouze projíždějí.

Foto: Martina Žáčková

Ski areál Razula chystá na zimní sezónu novou lyžařskou školku u nejdelší sjezdovky Razula.

Článek

"V době stávky budou všechny stanice na českém území obslouženy regionálními osobními a spěšnými vlaky podle jízdního řádu. Týká se to i stanic, které jsou sice za pohraniční přechodovou stanicí, ale na českém území. Vlaky tedy například pojedou do Lanžhota, nacházejícího se za pohraniční přechodovou stanicí Břeclav. Spoje na Slovensko budou od pátečního večera až do skončení stávky končit na hranicích," sdělila ve čtvrtek Právu tisková mluvčí ČD Zdenka Celá.

České dráhy změní oběh rychlíků tak, aby v době stávky zůstal na Slovensku jen minimální počet vozů a lokomotiv. U vlaků Panonia (Praha - Bukurešť) a EuroCity Hungaria (Berlín - Budapešť), které jezdí přes SR, už maďarská železnice požádala o odklon přes Rakousko. Ostatní vlaky vyšší kvality ukončí jízdu v Břeclavi.

Neúspěšná jednání

Stávku se ve čtvrtek dopoledne snažilo jednáním s odbory neúspěšně odvrátit slovenské ministerstvo dopravy. Stávkový výbor na protestu trvá. Je ochoten nadále diskutovat pouze o podmínkách této protestní akce, která má úplně ochromit osobní i nákladní železniční dopravu v SR. To se už odborům podařilo ve středu, kdy se šestihodinové výstražné stávky zúčastnilo osmdesát procent slovenských železničářů. "Lidé, kteří chtějí cestovat na víkend na Slovensko, by si měli odjezd stanovit tak, aby se do cíle své cesty dostali před páteční třiadvacátou hodinou," uvedla Celá. Ta očekává, že páteční rychlíky budou přeplněny. Doporučuje proto cestujícím koupit si místenky.

Slovenští železničáři chtějí stávkou zabránit chystanému zrušení pětadvaceti regionálních tratích a redukci dvou set vlakových spojů, o němž už rozhodlo ministerstvo dopravy SR. Pokud slovenští železničáři od svého záměru přece jen neupustí, cestujícím z Česka nezbude, než cestu do SR odložit, nebo použít osobního auta či dálkové autobusové dopravy, v krajním případě i letecké.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko ochromila stávka železničářů

Slovenští železničáři dnes ráno reagovali protestní stávkou na plánované zrušení 25 regionálních tratí a dalších asi 200 osobních vlaků. Ráno od třetí hodiny...

Divadlo v Hvozdné opět zaplaví betlémy

Divadlo v Hvozdné v závěru tohoto týdne na tři dny zaplaví betlémy nejrůznější velikosti, stáří a původu. Vánoční výstava pořádaná zdejšími divadelními...

Výběr článků

Načítám