Hlavní obsah

Slovensko ochromila stávka železničářů

ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenští železničáři dnes ráno reagovali protestní stávkou na plánované zrušení 25 regionálních tratí a dalších asi 200 osobních vlaků. Ráno od třetí hodiny až do deváté se po celém Slovensku doprava na železnici zcela zastavila. Občané byli o stávce předem informování a ráno bylo ve vlacích minimální množství cestujících.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Podle šéfa stávkového výboru Jozefa Schmidta akci podpořilo až 80% zaměstnanců železnic. Mluvčí Železniční společnosti Jozef Čikovský potvrdil, že osm rychlíků, které v čase stávky projížděly územím Slovenska, bylo na šest hodin odstaveno na nádražích. Železniční doprava se na Slovensku bude v průběhu dne postupně normalizovat. Očekává se, že některé vlaky budou mít zpoždění a některé budou zcela zrušeny.

Odstaven byl i vlak s jaderným palivem pro elektrárnu Mochovce. Šest hodin byl hlídán na nádraží v Lučenci. Další podrobnosti úřady odmítají poskytnout.

Ministra vypískali

Brzy ráno se stávkující železničáři shromáždili na hlavním nádraží v Bratislavě. Ministra dopravy Pavla Prokopoviče vítal pískot a nadávky. Ministr proto nádraží urychleně opustil. Postup vlády při rušení regionálních tratí podpořila v úterý večer koaliční rada. "Vláda nemůže ustoupit požadavkům železničářů pro neúnosné ekonomické důvody. Státní peníze se na železnici ztrácejí jako v černé díře. Dluh železnic představuje 48 miliard a slovenská ekonomika nemá na to, aby dál pěstovala podobnou socialistickou zahrádku," uvedl předseda Aliance nového občana Pavol Rusko.

Kompenzace cestujícím

Železnice vrátí lidem jízdné, pokud se rozhodli kvůli stávce necestovat. Na slevu mají nárok také majitelé předplatných jízdenek. Přímou ztrátu ze stávky odhadly dráhy na zhruba deset milionů slovenských korun.

České dráhy oznámily, že zákazníci budou na vlaky Eurocity Slovenská strela na trase z Bratislavy do Prahy a Eurocity Comenius z Budapešti do Prahy na českém území odbaveni bez speciálního příplatku, bude-li souprava zpožděna o víc než 60 minut. Slovenské dráhy zpoždění odhadují na dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám