Hlavní obsah

Stávka do prázdnin nebude, rozhodli odboráři. Demonstranti prošli Prahou

– Praha • Aktualizováno

Odboráři a jejich sympatizanti se v poledne vydali na protestní pochod Prahou, který zakončili hodinovým protestem před úřadem vlády. Pochodu předcházelo jednání odborářů o dalším postupu v tažení proti vládním reformám. Na něm odborový svaz rozhodl, že do prázdnin se žádná velká stávka neuskuteční. Už na příští týdny jsou nicméně připraveny blokády pěti ministerstev zodpovědných za přípravu nepopulárních reforem.

Demonstrace odborářů chce zablokovat pražskou magistráluVideo: Novinky

 
Článek

"Do konce června se neuskuteční zatím žádný celostátní stávkový protest," konstatoval předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil po jednání odborů. "To neznamená, že by se neuskutečnilo po prázdninách nebo v září nebo v říjnu," dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K úřadu vlády dorazily tisícovky lidí.

Do konce června by se ale mělo konat pět protestních akcí, takzvaných blokací ministerstev. Ty se dotknou budov resortů školství, kultury, práce a sociálních věcí, financí a zdravotnictví. První z nich je naplánován na 29. května před budovami ministerstev školství a kultury. 4. června budou aktivisté protestovat na ministerstvu zdravotnictví, o tři dny později na ministerstvu financí. "Děláme hodně a doufáme, že veřejnost tyto akce pochopí a také je podpoří," uvedl k tomu předseda KOVO Josef Středula.

Demonstranti protestovali před úřadem vlády

Účastníci tiskové konference po jednání odborů v čele s Jaroslavem Zavadilem se po krátkém brífinku ihned připojili se k průvodu protestujících lidí, který se v poledne vypravil ze Žižkova k úřadu vlády. Tam dorazili před 14:00.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa pochodu odborářů

Organizátoři nahlásili na magistrát 2 tisíce účastníků, pochodu se zpočátku zúčastnilo odhadem jen několik stovek lidí. Ke Strakově akademii ale podle pořadatelů dorazily nakonec až 4 tisíce protestujících. Ti šli od domu odborů na Žižkově k magistrále, po níž se vypravili směrem k Holešovicím přes Hlávkův most.

Demonstrace před sídlem kabinetu trvala asi hodinu. Předstoupili na ní předáci a zástupci některých organizací. Na místě dohlížela na celou akci také policie a antikonfliktní tým. Protestní pochod zkomplikoval dopravu na několika místech. Policisté uzavřeli magistrálu a problémy se vyskytly i v některých přilehlých ulicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám