Hlavní obsah

Stavební firma se přidala k odškodňování pozůstalých po nehodě ve Studénce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUDÉNKA

Po Českých drahách, které za železniční neštěstí ve Studénce vyplatí každému pozůstalému po sedmi obětech 250 tisíc korun, oznámila v úterý vyplácení odškodného také firma ODS – Dopravní stavby Ostrava.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Zatímco železnice vyplatí čtvrt miliónu každému z přímých potomků a také manželům a rodičům, stavební firma, které opravovaný most spadl těsně před rozjetý rychlík, stejnou částku vyplatí celé rodině bez ohledu na počet jejích členů.

„Nejde o odškodnění ve smyslu zákona, ale o finanční výpomoc, která je určena rodině. Peníze vyplatíme bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet vyšetřování,” řekl mluvčí firmy Dan Šabík.

Kromě pozůstalých dostanou finanční příspěvek od firmy také lidé, kteří byli při nehodě zraněni. Částka u těchto poškozených ale bude nižší. „Výše příspěvku zraněným bude stanovena individuálně podle charakteru a rozsahu zranění s přihlédnutím k případným následkům,” upřesnil.

Společnost kvůli odškodnění zřídila i speciální telefonní linku 844 02 02 02, na niž se mohou pozůstalí a zranění obracet od středečního rána. „Poté, co zanechají operátorkám své jméno a adresu, je budou kontaktovat odborníci a dořeší s nimi vyplacení finanční pomoci,” dodal mluvčí firmy.

Linka bude k dispozici každý den včetně víkendů od 7 do 20 hodin. Mimo tuto dobu lze zanechat vzkaz na záznamníku.

České dráhy už žádosti o odškodnění evidují od minulého pondělí, zatím se přihlásilo téměř sto lidí. Jde především o zraněné cestující, ale také o lidi, kteří při nehodě utrpěli materiální škodu. První peníze by měli od ČD obdržet příští týden, dopravce pak bude škodu vymáhat po firmě, kterou soud určí jako viníka.

Odškodnit chce také firma Bögl a Krýsl

Odškodnění chce vyplácet také firma Bögl a Krýsl, kterou si firma Dopravní stavby Ostravy pro spolupráci na stavbě najala a jejíž dva zaměstnanci už byli obviněni z obecného ohrožení. Detaily k výši a formě odškodnění ale firma zatím nezveřejnila.

Podle advokátů mohou lidé bez obav přijmout odškodnění jak od Českých drah, tak i od dalších firem, aniž by se tím vzdávali možnosti dalších finančních nároků, které budou moci uplatňovat u viníka.

„Občanský zákoník mluví o tom, že částka 250 tisíc pro každého pozůstalého je jen jedním z mnoha nároků. Jestliže tedy poškození nebo pozůstalí přijmou od někoho finanční náhradu, nejsou tím rozhodně dotčena práva domáhat se u viníků další škody, například za ztížení společenského uplatnění, náhradu nemajetkové újmy v penězích nebo třeba bolestné. Jde často o velmi zajímavé sumy, protože horní hranice není stanovena,“ řekl frýdecko-místecký advokát Petr Poloczek.

Nicméně dodal, že pozůstalí by si přesto k převzetí prvního odškodného měli přibrat advokáta nebo jinou osobu, která se vyzná v právu. „Ti lidé jsou ve velmi frustrující situaci a prožívají životní tragédie. I proto je dobré, aby k podepisování listin nešli sami,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám