Hlavní obsah

Stavaři zajistili dům v Divadelní proti zřícení

– Praha

Stavaři a hasiči pod vedením statika zajišťují po pondělním výbuchu dům v Divadelní ulici v Praze proti zřícení. Odklízejí sutiny a odkrývají poškozené konstrukce uvnitř budovy, kde podpírají stropy a stěny. Už v pondělí hydraulickými vzpěrami podepřeli vychýlenou zeď. Zřícení domu tak nehrozí.

Stav budovy po výbuchu plynu kontroluje statikVideo: Novinky

 
Článek

Zatím není jasné, jak dlouho potrvají zabezpečovací práce, shodli se mluvčí společnosti Metrostav František Polák a městský statik Petr Macháň. Známy nejsou ani odhady, kolik budou práce na zajištění statiky domu stát.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

Statik konstatoval, že budova není natolik staticky narušena, aby bylo nutné ji strhnout. "Navíc je památkově chráněna," uvedl. "Každopádně dům zrekonstruovat lze, půjde jen o čas a peníze," doplnil. Další postup bude záležet na majiteli, kterým je státní podnik Řízení letového provozu.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

O osud domu se budou zajímat i památkáři. "Čekáme na vyklizení objektu a jeho statické zabezpečení, pak patrně proběhne nějaká prohlídka, zatím žádný termín není," sdělil Ondřej Šefců z pražského pracoviště Národního památkového ústavu. Také mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma uvedl, že se o budoucnosti objektu bude rozhodovat až později.

Vnitřek zničeného domuVideo: Novinky

Dva zranění zůstávají v nemocnici

Výbuch, který nejspíše způsobil unikající plyn, zranil několik desítek lidí, stovky lidí z okolí záchranáři evakuovali. Poškozeny jsou i další domy v okolí. Většina z nich má většinou jen rozbité okenní výplně, někde jsou vyražené celé rámy oken a zárubně dveří nebo poškozené příčky a podhledy. "Vlastní nosné konstrukce jsou ale v pořádku," uvedl Macháň, podle kterého nyní hasiči a Metrostav bourají v místě exploze příčky a části stropů, které byly popraskané a poškozené.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

V nemocnici zatím zůstávají dva z celkem 35 zraněných. V Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského je hospitalizovaný pacient, který při explozi utrpěl otřes mozku a poranil si ramenní kloub. Druhý leží v nemocnici v Motole, kde mu už v podvečer lékaři operovali tříštivou zlomeninu nohy. Ostatních 33 zraněných, které záchranáři převezli z místa neštěstí do pražských nemocnic, ošetřili lékaři ambulantně.

Odklízení trosek po výbuchuVideo: Novinky

Trvá dopravní omezení

Bezprostřední okolí poškozeného domu je podle mluvčího pražské policie Jana Daňka stále uzavřené. Tramvajová doprava je v místě omezena, pro automobily je okolí zcela neprůjezdné. Uzavřená zóna je sice menší než v pondělí, přesto policisté a strážníci hlídkují u pásek vymezujících poškozenou oblast.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

Po výbuchu zatím zůstává uzavřena Divadelní a Krocínova ulice a část ulice Karolíny Světlé. Tramvaje projíždějí zastávku Národní divadlo a řidiči neprojedou po Národní třídě na most Legií ani od Národního divadla ke Karlovým lázním. Pro pěší je nadále uzavřen chodník okolo kavárny Slavia.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

Řidiče zastavují policisté už na křižovatce Národní třídy a ulice Karolíny Světlé ve směru k Vltavě. Neprojedou ani od křižovatky u mostu Legií směrem ke Karlovým lázním, v opačném směru s tím motoristé problémy mít nebudou. Obyvatelé z oblasti označené policejní páskou mohou do svých domovů jen v doprovodu kriminalistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Světová média informují o explozi v Praze

O výbuchu v Praze okamžitě informovala světová média, záběry z místa výbuchu přinesla televize SkyNews, která měla explozi jako hlavní zprávu. Podobně...

Výběr článků

Načítám