Hlavní obsah

Stav pacienta nakaženého prasečí chřipkou se zlepšil

– Karlovy Vary
Právo, vor

Zdravotní stav 55letého pacienta Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se natolik zlepšil, že mohl být v úterý přesunut z ARO na jednotku intenzivní péče na interním oddělení karlovarské nemocnice.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská krajská nemocnice

Článek

"Jeho zdravotní stav se významně zlepšil natolik, že byl z ARO přesunut na jednotku intenzivní péče našeho interního oddělení," uvedla mluvčí KKN Zdenka Marková a připomněla, že muž přišel s nákazou virem H1N1 ve čtvrtek 29. října minulý týden.

"Pro ostatní pacienty interního oddělení podle informací od lékařů nepředstavuje nebezpečí. K nákaze může v případě viru H1N1 docházet v prvních pěti až sedmi dnech po onemocnění," vysvětlovala Marková s tím, že všichni pacienti KKN mohou být bez obav.

Přítomnost viru H1N1 v těle pacienta potvrdily zatím pouze testy prováděné laboratoří karlovarské nemocnice. "Podle mých informací by měly být výsledky kontrolních testů Národní referenční laboratoře v Praze známy ještě v úterý," dodala Marková.

Druhý pacient s prasečí chřipkou je 30letý muž. Ten zůstává stále na ARO karlovarské nemocnice. "Jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný,“ uvedla mluvčí. Na ARO karlovarské nemocnice leží už patnáctý den, přičemž už před tím, než jej kamarádi dovedli ve špatném zdravotním stavu k lékaři, trpěl vysokými horečkami. Podle zdravotníků trpí navíc další nemocí, která jeho stav komplikuje.

První obětí prasečí chřipky se stala 22. října v karlovarské nemocnici mladá  žena z Ostrova na Karlovarsku. O život přišla po krátkém pobytu v nemocnici, do které zamířila až po několika dnech, kdy nemoc přecházela, protože hledala hlídání pro svého syna.

Podle hygieniků zdrojem nákazy chřipky v Karlových Varech by mohli být turisté, kteří přijíždějí ze zemí, kde je prasečí chřipka mezi lidmi mnohem více rozšířena. Například z Ruska, Ukrajiny nebo z Německa, odkud přijíždí do západočeských lázní nejpočetnější klientela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám