Hlavní obsah

Po devíti měsících na covid nikdo nezemřel

Novinky, jas

Počty úmrtí na covid se v Česku pohybují od počátku června už „jen“ v jednotkách případů. V pondělí podle statistiky ministerstva zdravotnictví dokonce nezemřel v souvislosti s nákazou žádný pacient. Nula v kolonce zůstala i po středeční aktualizaci dat.

Článek

I když tyto údaje bývají doplňovány i za několik dní zpětně a pondělní bilance tedy nemusí být konečná, známky celkového zlepšování epidemické situace jsou zjevné. V České republice dosud zemřelo v souvislosti s covidem 30 254 osob.

Od začátku června eviduje ministerstvo 51 úmrtí, která dává do souvislosti s nemocí covid-19. Ani v jednom červnovém dni přitom počet úmrtí nepřesáhl deset případů.

Ještě v květnu přitom v souvislosti s covidem denně v ČR umíraly desítky osob – ještě 27. května bylo evidováno 15 úmrtí za den. Za celý měsíc se pak číslo zastavilo na 657 úmrtích.

První den bez úmrtí od loňského září

Pokud nulový počet úmrtí za den v pondělní kolonce zůstane, bude to po dlouhých měsících. Naposledy se to podle dat ministerstva zdravotnictví stalo 2. září loňského roku.

Zatím nejhorší denní bilance pochází ze 3. listopadu loňského roku, kdy zemřelo za den 261 nakažených. Z jarní vlny byly nejhoršími dny 15. březen (237 mrtvých), 8. březen (236), 11. březen (230) a 14. březen (228).

Za první čtvrtletí zemřelo nejvíc lidí od vzniku ČR. O polovinu víc oproti normálu

Domácí

I proto, že v předchozích sedmi měsících počet úmrtí souvisejících s koronavirem šplhal do tisíců za měsíc, dostala se Česká republika do popředí žebříčku zemí, kde v přepočtu na obyvatele zemřelo kvůli koronaviru nejvíce lidí.

Covid přispěl k celkově vysoké úmrtnosti v loňském i letošním roce, jak zaznamenali demografové. Nárůst však prokázané případy pokrývají jen zčásti. Co je za zbylými úmrtími nad „normál“, není jasné.

V Česku zabíjí vedle covidu i něco jiného. Stát není schopen říct co

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám