Hlavní obsah

Stát zlepší podmínky pro nevyléčitelně nemocné, slíbil ministr a pojišťovny

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by měl zlepšit podmínky umírajícím, ať už v nemocnicích nebo doma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v úterý společně se zástupci zdravotních pojišťoven a Českou společností paliativní péče podepsali memorandum o spolupráci na rozvoji péče o pacienty trpící nevyléčitelnou nemocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Memorandum má zajistit rozvoj paliativní péče tak, aby každému nevyléčitelně nemocnému pacientovi byla dostupná kvalitní péče, která zmírňuje jeho fyzické utrpení, a to v nemocničním či domácím prostředí. V Česku umírá ročně zhruba 108 tisíc lidí, 65 procent z nich v nemocnicích. Podle průzkumů si ale drtivá většina občanů přeje umírat doma.

Vojtěch řekl, že proti jiným státům je ČR stále ještě na začátku rozvoje paliativní péče. „Podpora paliativní péče a jejího rozvoje u nás patří k naprosto zásadním tématům. Je povinností nás všech, abychom tuto péči dále rozvíjeli,“ uvedl.

„Každý pacient má mít reálnou možnost volby prostředí, ve kterém si přeje prožít život s nevyléčitelnou chorobou i závěr svého života. Stejně tak pro rodiny a blízké osoby, které pečují o nevyléčitelně nemocného pacienta, má být dostupná adekvátní psychologická podpora,“ sdělil ministr.

Na paliativní péči přes 70 milionů

Pilotní provoz mají podle ministerstva zajistit dotační programy zaměřené na nemocniční i domácí specializovanou péči. Resort v polovině července uvedl, že poskytne dotace 41 milionů korun devíti zařízením, která poskytují paliativní péči nevyléčitelně nemocným a umírajícím pacientům v jejich domácím prostředí. Na jaře ministerstvo schválilo sedm dotací za 32 milionů korun na podporu paliativní péče v nemocnicích.

„VZP má již k dispozici výsledky pilotního projektu Mobilní specializované paliativní péče realizovaného v letech 2015–2017 společně s ministerstvem zdravotnictví a odbornou společností. Tato data budou doplněna o údaje získané z analýzy paliativní péče poskytované v lůžkových zařízeních a domácím prostředí. Výsledkem bude ucelený pohled na komplexní problematiku paliativní péče,“ vysvětlil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek.

Hospice: Chceme systémové řešení

Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče, která zastřešuje tři desítky organizací, před dvěma týdny uvedla, že dotace vítá, prosazuje ale hlavně systémové řešení financování. Hospice chtějí dosáhnout toho, aby hospicovou péči a její financování v legislativě lépe zakotvila novela zákona o sociálních službách.

Paliativní péče se zaměřuje na nevyléčitelně nemocné, u nichž má zmírnit bolest a utrpení. Nesoustřeďuje se na vyléčení, ale na kvalitu posledních dní a měsíců jejich života, zahrnuje přitom i psychickou podporu a pomoc blízkým.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám