Hlavní obsah

Stát vyplatil Randákovi 60 tisíc za stíhání kvůli Nagyové

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo bývalému šéfovi rozvědky Karlu Randákovi 60 tisíc korun, kterých se dožadoval kvůli svému trestnímu stíhání za zveřejnění výplat někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Informoval o tom Nadační fond proti korupci, v jehož správní radě Randák sedí.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák

Článek

Randák byl obžalován kvůli zveřejnění výplatních pásek bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové). Soud jej letos v dubnu definitivně osvobodil, když konstatoval, že zveřejnění výplatnic nemohlo být trestným činem, neboť nedošlo k odhalení ničeho podstatného a nemohlo to nikoho poškodit. [celá zpráva]

„Ministerstvo nám nyní v zákonné lhůtě vyplatilo požadovanou částku ve výši cca 60 tisíc korun. Náklady trestního stíhání zaplatí daňový poplatník, který s uvedeným sporem nemá co do činění,“ prohlásil Randákův obhájce Petr Kočí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navrhuje proto, aby ministryně spravedlnosti požadovala úhradu po konkrétních policistech, kteří podle něj při vyšetřování postupovali v rozporu s trestním řádem, a způsobili mu tím škodu.

Statisíce pro Nagyovou

„Celé řízení bylo od samého počátku nesmyslné, spis obsahoval velmi podivné, nejspíše smyšlené, ‚důkazy‘,“ nechal se slyšet Randák.

Spolu s Randákem byla v dubnu osvobozena i bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády Lenka Pikorová. Ta měla podle obžaloby v roce 2011 vzít dvě výplatní pásky Nagyové, předat je Randákovi a ten je měl posléze poskytnout médiím. Podle žaloby zveřejněním odměn poškodili pověst Nagyové. Randákovi a Pikorové hrozilo až pět let vězení.

Po zveřejnění výplatních pásek vyšlo najevo, že Nagyová brala jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, ale mzda se jí díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšila. Jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám