Hlavní obsah

Stát skoupil další území v Podyjí

Právo, Vladimír Klepáč
Znojmo

Stát vloni koupil 3,7 hektaru pozemků v Národním parku Podyjí na Znojemsku, který je jediným přírodně chráněným územím svého druhu na Moravě. Za část údolní Lipinské louky a lesní pozemky u Čížova, Konic a Podmolí zaplatil celkem 80 tisíc korun.

Foto: NP Podyjí

Pohled na Lipinskou louku a vinici Šobes.

Článek

Od roku 1994 takto stát vykoupil již téměř všechny pozemky v parku Podyjí. Díky těmto nákupům mohou nyní ochranáři ze správy parku bez potíží řídit péči o lesy v meandrech řeky Dyje.

Nejcennějším nákupem je část Lipinské louky. Nachází se totiž přímo v centru parku, a to nedaleko slavné vinice Šobes. Odborníci ji označují za nejkrásnější moravskou vinici.

Podařilo se spojit lesní pozemky státu, což umožní sjednotit péči o dané území
Martina Lazárková, Národní park Podyjí

„Klíčové bylo i vykoupení pozemků u Konic a Podmolí, kde se podařilo spojit lesní pozemky státu, což nám umožní sjednotit péči o dané území,“ řekla Právu Martina Lazárková, která má výkupy na starosti.

Poslední výkup byl dokončen v prosinci u Čížova. Podařilo se tak získat dva hektary lesních pozemků v zóně, v níž bude les ponechán samovolnému vývoji.

Správa parku získala i několik pozemků v ochranném pásmu národního parku nedaleko Konic. Usilovala o ně, protože na nich lze najít mnoho chráněných druhů rostlin a živočichů. Zároveň jsou také velice významnými prvky v zemědělské krajině.

V Národním parku Šumava začaly platit nové zóny

Cestování

V národním parku pečuje jeho správa již o zhruba devadesát procent území. V úmyslu má postupně vykoupit od soukromých vlastníků i zbývající plochy. Jsou to lesy a pozemky na vřesovišti a v údolních loukách. V ochranném pásmu parku se budou vykupovat pozemky s cennými biotopy.

Pomohla železná opona?

Od roku 1994 vykoupila správa parku již celkem téměř 970 hektarů, a to za necelých jednaosmdesát milionů korun. Jednalo se především o lesní pozemky nacházející se v nejcennějších částech národního parku. Finanční prostředky na odkupy byly čerpány vždy ze Státního fondu životního prostředí. Cílem je postupně skoupit všechny pozemky v parku.

K zachování přírody v Podyjí podle odborníků paradoxně pomohla železná opona za komunismu. Tamní lesy nebyly běžně přístupné veřejnosti. Oblast totiž přiléhá k Rakousku. Hranici mezi Moravou a Dolními Rakousy tvoří řeka Dyje. V minulosti směla do značné části této lokality jen pohraniční stráž. Po roce 1989 byl prostor vyhlášen za park a začalo se s výkupy.

Některé lesy, pole či louky vlastnila zemědělská družstva, lesní firmy či soukromníci. U parcel vlastněných více majiteli bylo obvykle vyjednávání o prodeji nejsložitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám