Hlavní obsah

Stát se odvolá proti výsledku arbitráže v kauze Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se odvolá proti výsledku arbitráže s firmou Diag Human, podle níž by Česko mělo této společnosti obchodující s krevní plazmou uhradit zhruba devět miliard korun. Kabinet ve středu rozhodl o tom, že ministerstvo zdravotnictví má požádat o přezkum arbitráže, sdělil novinářům ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Ministerstvo má také navrhnout nového rozhodce za stát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

„Ostudné chyby české administrativy způsobily, že se dnes soudíme,“ řekl Topolánek. "Pokud studujete ty materiály, musíte si říct něco o politické i jiné odpovědnosti těch, kteří o této věci rozhodovali,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví má požádat o přezkum arbitráže. „Tato vládní garnitura má velmi omezené možnosti s tím něco dělat," doplnil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Rozhodčí senát byl složen ze tří členů, dva členy nominovaly strany a tito dva členové poté jmenovali třetího. Rozhodci rozmetali na padrť obranu státu a kriticky se vyjádřili k přístupu jeho zástupců v celé kauze.

Obě strany se mohou podle pravidel, která si dohodly již v začátku arbitráže v roce 1996, do třiceti dnů proti rozsudku odvolat. Julínek již dříve řekl, že důkazy neopravňují k vyplacení jakékoli náhrady škody a navrhne vládě, aby využila všech možností přezkumu rozhodnutí.

Právní zástupce firmy Jan Kalvoda ČTK sdělil, že společnost Diag Human se o případném podání návrhu na přezkum rozhodne až po podrobném prostudování odůvodnění nálezu. "V jejím rozhodování bude mít význam i postoj České republiky," uvedl a dodal, že Diag Human je připravena zahájit okamžité jednání s českou vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám