Hlavní obsah

Stát neumí doložit, zda třímiliardové datové schránky vůbec něco ušetřily

– Praha • Aktualizováno

Ministerstvo vnitra nedokáže doložit, zda zavedení datových schránek přineslo očekávané úspory. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zavedení a provoz systému stály od roku 2009 do loňska 2,9 miliardy korun a například loni jedna zpráva vyšla stát v průměru na víc než 17 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O výsledku kontrolní akce informovala v pondělí ráno mluvčí NKÚ Olga Málková.

Podle studie proveditelnosti k projektu datových schránek měl stát jejich zavedením ušetřit půl miliardy korun ročně.

"Ministerstvo vnitra ale nepředložilo kontrolorům žádné doklady, podle kterých by mohli spočítat, jestli vůbec a k jakým úsporám došlo. Stejně tak ministerstvo nedoložilo, jestli zavedení schránek naplnilo i další cíle projektu, tedy zkrácení řízení u orgánů veřejné moci a zefektivnění jejich práce," uvedl NKÚ.

Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že datové schránky komunikaci ve veřejné správě zrychlily a výrazně zlevnily. Podle Jiřího Korbela z tiskového odboru ministerstva považuje resort za důležité, že platbu se od letoška podařilo převést na paušální.

"Například v letošním roce odešlou uživatelé kolem 50 miliónů datových zpráv. To při paušálu 500 miliónů korun znamená cenu za jednu zprávu deset Kč bez DPH," uvedl Korbel s poukazem na to, že cena doporučeného dopisu, jehož roli datová zpráva supluje, je 29 korun.

Jedna zpráva za 17 korun

Za samotný provoz systému datových schránek stát České poště v letech 2009 až 2012 podle NKÚ zaplatil 2,4 miliardy korun. Pošta přitom na provoz systému využívá služeb dodavatele, kterému v těchto letech zaplatila 1,9 miliardy korun. Rozdíl mezi platbami od státu a náklady, které České poště fakturuje její dodavatel, přetrvává také v letošním roce, kdy stát za datové schránky poprvé platí paušálně.

"V roce 2013 Česká pošta zaplatí dodavateli 415 miliónů korun, přičemž ze státního rozpočtu jí bude na provoz systému vyplacena paušální odměna 500 miliónů korun," uvedl člen Kolegia NKÚ Zdeněk Brandt, který kontrolu řídil. Loni zaplatil stát za poslání 45 miliónů zpráv 803 miliónů korun, jedna zpráva tak vyšla v průměru na víc než 17 korun.

Podle Brandta by se mohly náklady státu snížit, pokud by přestal platit za zprávy posílané soukromými subjekty. "Pokud by došlo ke změně zákona a stát přestal platit za datové zprávy soukromých subjektů, jako jsou notáři či exekutoři, otevřel by se prostor k vyjednání výhodnější výše roční paušální platby České poště. A to v řádu desítek až stovek miliónů korun," uvedl člen Kolegia NKÚ.

Mezi lety 2008 až 2012 zaplatilo ministerstvo vnitra za datové transakce takzvaných orgánů veřejné moci, mezi které patří i notáři a soudní exekutoři, víc než 623 miliónů korun. Jen v roce 2012 přitom datová pošta notářů a exekutorů představovala 17 miliónů z celkem 45 miliónů transakcí, upozornil NKÚ.

Smlouva do roku 2017

Úřad také varoval, že v případě liberalizace poštovního trhu nebo privatizace České pošty hrozí, že stát bude mít ztížené podmínky pro výběr nového dodavatele. Ministerstvo má s Českou poštou smlouvu do konce roku 2017 a do konce kontroly nenakoupilo licence k softwaru a databázím systému datových schránek.

V systému spravovaném Českou poštou vzniklo do loňska 504 000 datových schránek.

Anketa

Máte datovou schránku?
Ano
12 %
Ne
88 %
Celkem hlasovalo 10373 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám