Hlavní obsah

Šťastný a Hrdlička jsou mistři ve sprintu na vidle, glosoval pražské události Kalousek

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je vznikem nové koalice ODS a topky v Praze spokojen. Doufá, že koalice bude prospěšná Pražanům a „bude eliminovat přísavné a odkláněcí procesy veřejných prostředků Pražanů“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

A dodal poznámku k šéfovi pražské ODS Borisi Šťastnému a lobbistovi z ODS Tomáši Hrdličkovi. „Myslím si, že to byl i velmi zajímavý sportovní výkon. Že pánové Šťastný a Hrdlička by měli být vyhodnoceni jako mistři republiky ve sprintu na vidle. To se málokdy v politice vidí,“ řekl Kalousek serveru Parlamentnílisty.cz.

Šťastný odstartoval poslední dějství změny na radnici v pondělí návrhem ukončit koalici s ČSSD a vyjednat ji s TOP 09. Nakonec ho ale zaskočil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jehož se část pražské ODS chtěla zbavit. Svoboda si koalici s topkou vyjednal sám bez Šťastného a tak se zachránil.

Pražané byli jen diváky, míní Klaus

Naopak změny na pražské radnici se příliš nezamlouvají prezidentovi Václavu Klausovi. Ten včera v Českém rozhlase uvedl, že novou koalici připravovali předsedové ODS a TOP 09 Petr Nečas a Karel Schwarzenberg už delší dobu. Dodal, že vývoji v metropoli nerozumí, ale že o něm měli být předem informováni Pražané.

Podle Klause se obyvatelé hlavního města ocitli v roli pasivních diváků: „Nevím, jestli to tak má být. Nejde o to, jestli prezident má být informován, ale občané by nějakým způsobem informováni být měli. A v tomto smyslu jsem musel pozdvihnout obočí, nebo, chcete-li, zamračit se.“

Pozastavil se nad změnou rétoriky pražských představitelů ODS. „Jestli někdo rok nainvestoval všechny argumenty, protože správné bylo řešení minulé, a teď bez jediného výkladu oněm Pražanům se přes noc upeče řešení úplně jiné a zase je to bezvadné, tak se jako Pražák mračím,“ dodal.

To, že byl plán dlouhodobě připravovaný, ve čtvrtek potvrdil Nečas. „O možnosti vytvořit koaliční radu ODS a TOP 09 v Praze jsem jednal již před několika týdny s primátorem Bohuslavem Svobodou,“ řekl s tím, že tuto variantu vedení Prahy vždy preferoval.

Opět chválil Dobeše

Prezident se v pátek zastal strany Věci veřejné. Podle něj je o partaji a jejím přínosu třeba hovořit racionálně.

„VV také něco vnesly do naší politiky, není přece pravda, že všichni politici VV jsou negativem. Teď se například začíná prezentovat nová tvář Karolína Peake ve vládě,“ řekl.

Klaus znovu vyzdvihl ministra školství Josefa Dobeše. „Když bych se zamýšlel nad předcházejícími ministry, paní Buzkovou, paní Kuchtovou, panem Liškou, tak si dokonce myslím, že byl skoro nejlepším ministrem školství, kterého tady máme,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám