Hlavní obsah

Šťáry na dávky v nouzi. Až 60 procent se vyplácí neoprávněně, uvedla šéfka Úřadu práce

Právo, Jindřich Ginter

Stovky nově přijímaných zaměstnanců úřadů práce se chystají na šťáry v sociálně problematických oblastech. Podíl neoprávněně vyplácených sociálních dávek je totiž ve skutečnosti mnohem vyšší než ve vládních materiálech uváděných patnáct procent. Prohlásila to v nedělních Otázkách ČT generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Bílková

Článek

Jedná se především o příspěvek na bydlení a dávku v hmotné nouzi. „Například v Karviné jsou zneužívány v 60 procentech případů. Ověřili jsme si to na vzorku příjemců,” konstatovala Bílková, která předpokládá, že podobné to bude i v dalších lokalitách, kde se koncentrují tzv. sociální ubytovny.

Vláda proto minulý týden schválila navýšení počtu zaměstnanců úřadů práce o 600 lidí, kteří mají vyrazit hlavně do terénu. Důvodem je to, že na úřady práce před dvěma lety přešla kontrola čerpání sociálních dávek, ale úřady na to neměly dost úředníků, a tak dávky v praxi mnohdy odtékají téměř bez dohledu.

„Musí to být odborně vzdělaní lidé. Máme je už vytipované. Máme v terénu vyzkoušené pracovníky. Už se nabírají. Budeme schopni lépe ověřovat dávky v hmotné nouzi, kde ten růst je raketový, a všichni vědí, že mnohdy nejsou vypláceny oprávněně,” dodala Bílková.

Potvrdila, že už do konce roku vládě předloží výsledky prověrek sociálních dávek, s tím, že se případně přijmou ještě další terénní sociální pracovníci.

Méně papírovat a více se starat o lidi bez práce

Zároveň v nedělních Otázkách uvedla, že Česko zatím neumí vytvářet stabilní pracovní místa.

„Musíme naše úředníky o něco zbavit papírování, aby méně seděli u počítače a měli více času na své klienty,” zdůraznila Bílková. Dodala také, že se například zvažuje obnovení příspěvku na dojíždění do zaměstnání.

Anketa

Měla by výplata dávek podléhat přísnějším kontrolám?
Ano
98,8 %
Ne
1,2 %
Celkem hlasovalo 5716 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalita pracovních míst se v Česku zhoršuje

Přetlak nabídky pracovní síly už nenutí zaměstnavatele, aby o své zaměstnance pečovali. Lidé v obavě ze ztráty místa přistupují na nižší mzdy a horší pracovní...

Výběr článků

Načítám