Hlavní obsah

Kvalita pracovních míst se v Česku zhoršuje

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetlak nabídky pracovní síly už nenutí zaměstnavatele, aby o své zaměstnance pečovali. Lidé v obavě ze ztráty místa přistupují na nižší mzdy a horší pracovní podmínky, uvádí ve své analýze Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Třebaže nezaměstnanost je u nás relativně nižší než ve většině států Evropské unie, půlmiliónu lidí je bez práce. Důsledkem toho je zhoršování kvality pracovních míst. Zaměstnanci, kteří mají strach, aby nezůstali bez práce, pracují za nízké mzdy často ve špatných pracovních podmínkách, uvádí Holý.

Data Českého statistického úřadu také dokazují, že se spektrum „podřadných“ zaměstnání rozrůstá. Z jeho dat vyplývá, že se zkracuje průměrná pracovní doba. Na trhu se totiž zvyšuje nabídka zaměstnání na kratší pracovní dobu a vzrůstá i počet úvazků na dobu určitou. Tomu odpovídá i výše odměny.

Situace je horší v regionech s vyšší nezaměstnaností. Podle ukazatele Úřadu práce bylo letos v březnu bez práce 8,3 procenta osob. Ovšem v některých okresech, např. Bruntál, Most a Jeseník, byl bez práce každý sedmý, připomíná Holý.

Reklama

Související články

Nezaměstnaných od začátku roku ubylo

Nezaměstnanost v Česku klesla v dubnu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574 908 lidí, oznámil v pondělí Úřad práce. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují...

Výběr článků

Načítám