Hlavní obsah

Start bodového systému je ohrožen

Právo, Jiří Novotný, Vladimír Vácha
PRAHA

Bodový systém postihu neukázněných motoristů má odstartovat v Česku už 1. července. Stanoví to novela zákona č. 361/2000 o provozu na silnicích. Mnohé obecní úřady ovšem nejsou na evidenci bodů připraveny. Chybějí jim úředníci i počítače. Na tyto problémy upozornil ministerstvo dopravy (MD) například jihočeský krajský úřad.

Článek

Podle něj dosud MD obcím jasně neřeklo, jak bude zabezpečena nezbytná výpočetní technika, kdo ji bude hradit, ani jaká bude celková finanční náročnost zajištění nové agendy. Na odstranění problémů zbývá už jen něco málo přes dva měsíce. Ministr dopravy Milan Šimonovský ale přesto tvrdí, že zavedení bodového systému není ohroženo.

Motoristickou agendu budou vést dopravní úřady v celkem 206 pověřených obcích. "Jejich úředníky nyní školíme, aby byli připraveni zvládnout nejen bodový systém, ale i nové testy adeptů řidičského průkazu skládané pouze přes počítač," sdělil novinářům ministr dopravy.

Na otázku Práva, jak to bude s chybějícími počítači, Šimonovský odpověděl: "Novela zákona č. 361 byla přijata loni a obce měly na přípravu dostatek času. Jejich problémy však evidujeme a jsme připraveni jim s obstaráním výpočetní techniky pomoci."

Otázkou ovšem je, zda se přes ujišťování Šimonovského podaří do 1. července všechny přípravné práce opravdu zvládnout. Vždyť i MD připouští, že k zajištění nových agend bude potřeba 1,75 tabulkového místa na patnáct tisíc obyvatel správního obvodu. Například jen na území Jihočeského kraje to představuje 73 nových úřednických míst.

A jak bude bodový systém v praxi fungovat? Zatímco dnes se většina přestupků řeší jen blokovou pokutou, od 1. července je budou policisté oznamovat příslušným obecním úřadům. Ty přestupky ocení stanovenou výší bodů a zapíší je provinilým řidičům do registru.

Bambas: Omezí se možnost korupce

Bodový postih se podle závažnosti porušení pravidel bude pohybovat od jednoho do sedmi bodů. Například za překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o dvacet a více kilometrů budou tři body, stejně jako za telefonování za jízdy s mobilem v ruce. A za zavinění autonehody s těžkými následky na zdraví či majetku stanoví novela sedm bodů.

Po dosažení dvanácti bodů bude řidiči automaticky na rok odňat řidičský průkaz. Ten bude muset odevzdat do pěti dnů ode dne, kdy mu obecní úřad doručí oznámení. Zpět řidičák dostane nejdříve po roce, po absolvování kursu v autoškole a vykonání zkoušky.

"Všechna hlášení o přestupcích půjdou na úřady elektronickou cestou. To je významné protikorupční opatření. Co se jednou dostane do počítače, už těžko nějaký zkorumpovaný úředník vymaže," zdůrazňuje ředitel služby dopravní policie ČR Zdeněk Bambas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám