Hlavní obsah

Starostové: vyšší pokuty z pejskařů nevymůžeme

Právo, lh
PRAHA

Starostové oslovení Právem většinou odmítli návrh vlády Mirka Topolánka (ODS) zpřísnit postihy pro chovatele psů, kteří by neměli čtyřnohé mazlíčky na vodítku. Za jejich volné pobíhání by hrozila pokuta až 50 tisíc korun. Zpřísnění má být součástí zákona na ochranu týrání zvířat, který vláda poslala do Sněmovny.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Za volné pobíhání psů by mohla hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Článek

„Změnu skutečně navrhujeme. Nejvyšší hranice by se ale týkala jen opakovaných problémů s volně pobíhajícími psy a padesátitisícové pokuty by padaly až jako poslední možné řešení,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Obce mohou přitom pokutovat chovatele už nyní, mají-li vyhlášky upravující pohyb psů bez vodítka. Sankce jsou určené do 20 tisíc korun. Zvýšení by mělo podle Vorlíčka dát obcím účinný nástroj proti chovatelům hříšníkům.

„Nenavrhujeme, že ten, kdo bude v rozporu s vyhláškou venčit v parku malého psa, musí zaplatit 50 tisíc korun. I po změně by mohli strážníci, policisté prohřešek řešit pouhou domluvou,“ uvedl Vorlíček.

Města mají výhrady

Zpřísnění sankcí pro pejskaře vnímají zástupci obcí a měst s rozpaky. Horní padesátitisícová hranice pokuty se jim zdá často nepřiměřená, označují ji za nevymahatelnou a pro seniory za likvidační.

„Na druhé straně jsou současné normy nejednoznačné. Říkají, že pes musí být ovladatelný, ale to se těžko prokazuje,“ řekla Právu starostka Zbraslavi Renata Hůrková (ODS).

Starosta pražských Lipenců Michal Popek (ODS) s ní souhlasil. Poukázal nicméně na to, že v Praze je psů hodně a městská policie moc pokut nerozdá. Chovatele by přísně postihoval také za to, když po miláčcích neuklidí znečištěné prostranství.

Podobný názor má i primátor Opavy Zbyněk Stanjura (ODS). Zdůraznil, že každý případ se musí řešit individuálně. „Záleží, zda je majitel psa přistižen poprvé, nebo po několikáté, o jaké plemeno se jedná a také zda nepobíhá například na dětském hřišti. Zvláště u majitelů bojových plemen, kteří ohrožují okolí, má hrozba vysoké pokuty smysl,“ řekl Stanjura.

Málo strážníků

Jiní starostové k návrhu vlády přidali, že by je zajímalo, kdo bude zvýšené pokuty vymáhat. „To, že pes musí být na vodítku, upravuje už naše vyhláška. Aby bylo možné záležitosti kontrolovat, musel by za každým psem běhat policajt. My máme jednu strážnici. Obecně řada malých měst, natož obcí strážníky nemá vůbec a státní policie se psy zabývat nebude,“ sdělil Právu starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS).

Jeho kolega ze Sokolova Karel Jakobec (ODS) k tomu dodal, že je důležité, aby policisté a úřady byli při vybírání pokut důslední. „Jinak je sebevětší pokuta zbytečná,“ domníval se. Maximální pokutu by stanovil na 15 tisíc korun.

„Myslím, že padesátitisícová pokuta za psa bez vodítka je přehnaná. Majitelé často nemohou za to, když jim třeba v době hárání uteče pes. Nehledě na to, že tak vysoká částka není podle mého názoru ani příliš výchovná,“ řekl Právu starosta Litovle Vojtěch Grézl (nez.), který se podílel na tvorbě dosavadního zákona.

Plzeňský radní Karel Paleček (ODS) k tomu dodal, že zranění může způsobit i uvázaný pes. „Jako větší problém mi přijdou exkrementy, které majitelé psů neuklízejí,“ uzavřel.

Vhodné lokality

Omezit volný pohyb psů se nelíbí ani mezinárodnímu rozhodčímu kynologických výstav Josefu Němcovi: „Obce a města musí mít především dostatek lokalit, kde mohou psi běhat volně.“ Podle něj si většina kynologů myslí, že 50tisícová pokuta je neúměrná.. „Lze souhlasit, že pes má být na vodítku, může se ale utrhnout, uvolnit z obojku. A jak se bude řešit pobíhání anonymních psů, jejichž majitelé jim nedají známku či identifikační čip?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám